Sałatka z kalafiora i solonych fistaszków - przepis na banalnie prostą i zaskakująco pyszną sałatkę

Sałatka z kalafiora z solonymi fistaszkami
Autor: Shutterstock Sałaka z kalafiora z solonymi fistaszkami jest bardzo smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu.
łatwy
10 min
4

Surowy kalafior z solonymi fistaszkami to jedno z takich połączeń składników, które teoretycznie nie mając ze sobą nic wspólnego tworzą niezwykle harmonijną i smakowitą całość. Kiedy przyjaciółka przygotowała tę "sałatkę" na wieczorne spotkanie nie mogłam wyjść z podziwu. Orzeszki ziemne nadają przekąsce charakterystycznego orzechowego, aromatu, z klei surowy kalafior wnosi do dania odświeżający aromat. To naprawdę wyśmienicie smakuje.

Co zamiast solonych fistaszków?

Jeśli nie masz w kuchni solonych fistaszków, możesz użyć niesolonych i sałatkę delikatnie posolić. Ta opcja jest równie smaczna. Ważne jest, żeby sałatkę przygotować wcześniej, nie bezpośrednio przed podaniem, gdyż potrzebuje ona nieco czasu, aby dodana sól połączyła smaki kalafiora i orzechów i wydobyła z nich aromat. Pewnego razu, nie mając pod ręką fistaszków, użyłam do tej przekąski orzechów włoskich i udekorowałam pestkami granatu, wyszło równie smacznie i nieco bardziej wykwintnie. Zachęcam więc do eksperymentów i szukania swojej ulubionej wersji. Świetna przekąska na babskie spotkania, zwłaszcza że świetnie smakuje z lampką czerwonego wina.

Polecamy również:

Niesamowity kalafior po grecku - smakuje nie tylko jaroszom!

Kalafior w mlecznym sosie - delikatny i pyszny

Fenomenalna sałatka z surowego kalafiora z pomidorami i jajkiem

Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna

Kalafior i fistaszki - kombinacja dla urody

Polecam tę przekąskę nie tylko dla tego że jest prosta i pyszna, ale także dlatego, że to znakomita "odżywka" do osłabionych, wypadających włosów. Oba produkty są bogate w odpowiadającą za gęstość naszej czupryny biotynę, a taka sałatka to znacznie lepszy sposób uzupełniania jej niedoborów, niż łykanie suplementów.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 300 g orzeszków ziemnych prażonych i solonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na niewielkie różyczki i dokładnie osuszyć.
  • Osuszone różyczki ułożyć w salaterce lub na półmisku i posypać orzeszkami, odstawić na minimum godzinę.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej