Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna

Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surowy kalafior to doskonały składnik sałatek - rozdrobniony jest smaczny i nadaje sałatkom intrygującą chrupkość.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku  to danie, które przygotujesz w 15 minut! Sałatka jest chrupiąca, dzięki dodatkowi surowego kalafiora i marchewki, a także bardzo pożywna, bo zawiera groszek i kukurydzę.

Składniki

  • pół kalafiora

  • pół puszki kukurydzy

  • pół puszki groszku (ewentualnie tyle samo groszku mrożonego)

  • 1 marchewka

  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku

  • łyżka majonezu

  • trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • łyżeczka musztardy

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie postępuj z marchewką.

  • Do kalafiora i marchewki dodaj odsączone z zalewy  kukurydzę i groszek

  • Posól, posyp pieprzem i dodaj  posiekany szczypiorek.

  • Wymieszaj składniki sosu, czyli majonez, jogurt i musztardę. Dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw sałatkę na pół godziny - by smaki się przegryzły.

Ocena: 2,6
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.