Zamiast słoniny można użyć boczku parzonego (odciąć twardą skórę).
Pasztet z królika [WIDEO]
![Pasztet z królika [WIDEO]](https://cdn31.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/300/pasztet-z-krolika.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z królika z sosem żurawinowym to wykwintna przekąska
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Z okazji Świąt lub domowych uroczystości warto upiec pasztet z królika. Można go podać z pysznym sosem żurawinowym. Szukasz dobrego przepisu. Wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika oraz Pasztet z królika z pistacjami.
Składniki
1 królik 1,5-2 kg
1/2 kg słoniny
800 g wątroby wieprzowej
5 jajek
4 czerstwe bułki
marchew
pietruszka
dwie średnie cebule
2 liście laurowe
1 kieliszek brandy lub winiaku
5 ziarenek ziela angielskiego
pieprz kolorowy po 3 ziarenka każdego koloru
chili lub pieprz cayenne
pieprz czarny
sól morska
zioła prowansalskie
Przygotowanie krok po kroku:
Królicze mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym.
W drugim garnku ugotować pokrojone na mniejsze części słoninę i wątrobę. Mięsa ostudzić.
W wywarze namoczyć bułki i lekko odcisnąć. Królika obrać z mięsa i wszystkie składniki (mięso, warzywa, ziele angielskie) zmielić dwukrotnie w maszynce. Wbić jajka, dodać pozostałe przyprawy, brandy, dobrze wymieszać.
Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartę. Piec ok. godziny w temperaturze 180oC.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami orazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.