Kiełbasa

Kiełbasa to, najprościej mówiąc, zmielone mięso z dodatkami. Zamykane jest w osłonkach z celulozy bądź jelita. Polska może się pochwalić doskonałym towarem eksportowym - swojską kiełbasą, która ma zagorzałych fanów także za granicą. Świat wędlin jest bogaty i zróżnicowany regionalnie, dlatego ciekawych przysmaków nie brakuje.

Kiełbasa

Biała kiełbasa w cieście z gotowanych ziemniaków

Wielkanocna biała kiełbasa nie musi być taka do końca tradycyjna - ugotowana w żurku lub wodzie lub usmażona na patelni. Dziś proponujemy białą kiełbasę w koszulce z ciasta z gotowanymi ziemniakami. Znakomicie pasuje do wielkanocnej zupy lub jako samodzielna przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Wielkanocny barszcz chrzanowy: sycąca zupa wzmacniająca odporność

Wielkanocny barszcz chrzanowy to staropolska zupa. Pyszna i sycąca, a do tego wzmacniająca odporność. Chrzan zawiera związki o działaniu bakterio i grzybobójczym. Ten pikantny barszcz to najlepszy starter wielkanocnego śniadania. Z białą kiełbasą i jajkami zyska uznanie wszystkich domowników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc

Pieczona biała kiełbasa parzona to sposób na podgrzanie białej kiełbasy parzonej bez straty jej smaku, a nawet z zyskiem. Rumiana skórka, aromat cebuli i czosnku, czego chcieć więcej?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyśmienita biała kiełbasa gotowana w winie - proste danie w eleganckim wydaniu

Biała kiełbasa gotowana w winie to elegancki sposób na podanie zwykłej, białej kiełbasy. Dodatek czarnych oliwek sprawia, że danie nabiera nieco południowego charakteru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką

Słyszeliście kiedyś o domowej marynowanej kiełbasie? Jeśli nie, to ten przepis trzeba koniecznie wypróbować, być może stanie się waszym ulubionym. Kiełbasę marynuje się 3-4 dni. Można podawać na zimno jako przekąskę i na ciepło jako danie główne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie funkcjonuje w kuchni polskiej od niepamiętnych czasów. W takim sosie podawano mięsa, dodawano go do kasz. Magda Gessler wykorzystała ten staropolski przepis w "Kuchennych rewolucjach".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa pieczona: jak upiec białą kiełbasę?

Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która często króluje na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale.

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Biała kiełbasa wytwarzana jest z wieprzowiny, odrobiny wołowiny i przypraw. Ta ze sklepu zawiera także konserwanty, barwniki i regulatory smaku. A jak samodzielnie zrobić białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana to najpopularniejszy sposób jej przygotowywania, choć tę wędlinę można serwować na wiele sposobów. Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Podajemy kilka sprawdzonych rad.

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler

Przepis na białą kiełbasę z cebulowym musem Magdy Gessler zawojuje wielkanocny stół! Biała kiełbasa podawana z konfiturą z cebuli jest wyjątkowo smaczna i zachwyca aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc według oryginalnej receptury Magdy Gessler. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 15