Podlaska szakszuka. Dodaj kiełbasę, pomidory i ser
2023-06-28
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Podlaska szakszuka to pomysł na śniadanie, które doda energii. Kiełbasa, jajka i pomidory oraz ser żółty to podstawowe składniki tego dania. Robi się je szybko na jednej patelni. Oto łatwy przepis na śniadanie z Podlasia, czyli jajka smażone z kiełbasą, pomidorami i serem.
Przepis na podlaskie śniadanie
- To łatwy przepis na pełne smaku śniadanie na ciepło. Doskonale rozgrzeje, nasyci i doda energii.
- Przyrządzenie takiego sycącego śniadania trwa kilkanaście minut. Przepis jest szybki i sprawdzony.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku. Do przyrządzenia śniadania potrzebne są tytułowe składniki, czyli kiełbasa, pomidory i ser żółty. Do nich dołączyły jajka, cebula oraz przyprawy.
- Najlepsza będzie kiełbasa wieprzowa dobrej jakości. Sprawdzi się podwawelska lub śląska.
- Fani ostrych smaków mogą doprawić śniadaniowe danie mieloną lub drobno posiekaną papryczką chili.
- Aby śniadanie rodem z Podlasia było jeszcze bardziej sycące, warto podać je z chlebem na zakwasie.
SKŁADNIKI
- 150 g sera żółtego w plasterkach
- 100 g kiełbasy
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się złota.
- Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć około 2 minut, często mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i wymieszać. Smażyć około 3 minut.
- Na patelnię wbić jajka i lekko zamieszać. Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Patelnię przykryć pokrywką i dusić około 8 minut.
- Podawać od razu z chlebem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!