Podlaska szakszuka. Dodaj kiełbasę, pomidory i ser

podlaska szakszuka
Autor: Shutterstock Podlaskie śniadanie, czyli jajka z kiełbasą, pomidorami i serem.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Podlaska szakszuka to pomysł na śniadanie, które doda energii. Kiełbasa, jajka i pomidory oraz ser żółty to podstawowe składniki tego dania. Robi się je szybko na jednej patelni. Oto łatwy przepis na śniadanie z Podlasia, czyli jajka smażone z kiełbasą, pomidorami i serem.

Przepis na podlaskie śniadanie

  • To łatwy przepis na pełne smaku śniadanie na ciepło. Doskonale rozgrzeje, nasyci i doda energii.
  • Przyrządzenie takiego sycącego śniadania trwa kilkanaście minut. Przepis jest szybki i sprawdzony.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku. Do przyrządzenia śniadania potrzebne są tytułowe składniki, czyli kiełbasa, pomidory i ser żółty. Do nich dołączyły jajka, cebula oraz przyprawy.
  • Najlepsza będzie kiełbasa wieprzowa dobrej jakości. Sprawdzi się podwawelska lub śląska.
  • Fani ostrych smaków mogą doprawić śniadaniowe danie mieloną lub drobno posiekaną papryczką chili.
  • Aby śniadanie rodem z Podlasia było jeszcze bardziej sycące, warto podać je z chlebem na zakwasie.

SKŁADNIKI

  • 150 g sera żółtego w plasterkach
  • 100 g kiełbasy
  • 1 mała cebula
  • 2 pomidory
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się złota.
  • Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć około 2 minut, często mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i wymieszać. Smażyć około 3 minut.
  • Na patelnię wbić jajka i lekko zamieszać. Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Patelnię przykryć pokrywką i dusić około 8 minut.
  • Podawać od razu z chlebem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej