Tak Tomek Strzelczyk piecze bułki. Ich tajemnicą jest jeden produkt
Autor kanału kulinarnego „Oddasz fartucha”, Tomasz Strzelczyk, pokazał jak zrobić pyszne domowe bułeczki. Nie są to jednak zwykłe kajzerki. To pyszne drożdżowe bułeczki, w środku których kryje się sekretny składnik. Dodaje on nie tylko smaku, ale i na długo zapewnia uczucie sytości. Co Tomek Strzelczyk dodaje do bułeczek? Poznajcie jego sprawdzony przepis i dowiedzcie się, co jest tajemnicą bułeczek.
Domowe bułki z nadzieniem Tomasza Strzelczyka
Nie ma to jak pyszne domowe pieczywo. Jeżeli lubicie samodzielnie piec bułki, sprawdźcie przepis Tomka Strzelczyka z programu Master Chef. Właśnie pokazał, jak upiec pyszne domowe bułeczki ze smaczną niespodzianką w środku. Tomek do swoich wypieków dodaje jeden prosty składnik, który jest idealnym dodatkiem do smakowitych bułek na drożdżach. Tym tajemniczym produktem jest kiełbasa. Tomek dodaje plasterki kiełbasy do środka bułeczek. Dzięki temu zyskują pyszny smak i są jeszcze bardziej sycące.
Jak upiec bułki Tomasza Strzelczyka?
Przepis na pyszne bułeczki z dodatkiem kiełbasy, którego autorem jest Tomasz Strzelczyk, jest łatwy. Uczestnik kulinarnego show zaczyna przygotowanie od przesiania mąki i dodania do niej drożdży instant, cukru i soli. Następnie wlewa ciepłe mleko oraz olej. Po wyrobieniu ciasto powinno wyrastać trzy kwadranse. Najlepiej odstawić je w ciepłe miejsce przez przeciągów. Kiedy ciasto wyrośnie, trzeba je krótko wyrobić i podzielić na cztery części. Tomek rozwałkowuje każdą z nich i wycina kółka. Można to zrobić za pomocą foremki lub szklanki, odwracając ją do góry dnem. Na każdym kółku Strzelczyk układa plasterki kiełbasy, zlepia ciasto tak samo jak pierogi i formuje bułeczkę. Układa się je na blasze w odstępach, ponieważ w czasie pieczenia jeszcze urosną.
Jak Tomasz Strzelczyk piecze bułki?
Autor przepisu na ten przysmak piecze domowe bułki w piekarniku. Trzeba go wcześniej rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi około pół godziny. Po upieczeniu bułeczki należy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Można przełożyć je na deskę lub na kratkę.
Kiedy podawać bułki z kiełbasą Tomka Strzelczyka?
Ten pyszne bułeczki, w środku których kryją się plasterki kiełbasy, można robić przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a przepis nie jest skomplikowany. Pysznie smakują na śniadanie lub na kolację. To również pomysł na imprezową przekąskę. Bułki z kiełbasą dobrze smakują podane w towarzystwie sałatki oraz sosu czosnkowego, musztardy lub ketchupu.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 200 g kiełbasy
- 25 ml oleju
- 25 g cukru
- 6 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Wlać ciepłe mleko i olej. Wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Podzielić 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wyciąć koła.
- Na każdym okrągłym kawałku ciasta ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Ciasto skleić jak pierogi, a następnie uformować okrągłą bułeczkę.
- Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać same lub z dodatkiem ketchupu, musztardy lub sosu czosnkowego.