Duszona soczewica z kiełbasą i pomidorami. Sycące danie dla całej rodziny
                  Duszona soczewica z kiełbasą i pomidorami to bardzo proste danie obiadowe, które - jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie soczewicy z puszki - przygotujecie w niespełna 30 minut. Pożywne, pełne roślinnego i zwierzęcego białka, błonnika i likopenu, a także aromatyczne i sycące.
Do przygotowania tego dania możemy użyć zarówno soczewicy czerwonej, jak i zielonej. Oba rodzaje są zdrowe i pożywne, choć zielona soczewica ma wyższą zawartość białka, a czerwona - więcej błonnika.
Czerwona soczewica gotuje się szybciej, po ugotowaniu jest papkowata i ma słodki smak. Zielona soczewica wymaga dłuższego gotowania, lecz ma sypką konsystencję i delikatnie pieprzny smak. W puszkach znajdziemy najczęściej czerwoną soczewicę. Jeśli więc chcemy znacząco skrócić przygotowania potrawy, wybierzmy wariant konserwowy.
Pomidory z puszki możemy oczywiście zastąpić domowym przecierem pomidorowym. A rosół drobiowy - wywarem warzywnym.
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
 - 200 g kiełbasy wiejskiej
 - 3 łyżki oleju rzepakowego
 - 100 g chudego boczku
 - 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 400 g pomidorów pelati
 - 200 ml rosołu z kury
 - 5 ziaren ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 - 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
 - peprz czarny
 - sól ziołowa
 - 2 łyżeczki papryki słodkiej
 - Do podania
 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
 - 1 pęczek natki pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, obrane cebule również, a oczyszczony czosnek - w plastry.
 - Boczek, cebule i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy kiełbasę, soczewicę, rosół, pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, kmin rzymski, gotujemy około 20 minut, cały czas mieszając.
 - Na koniec całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Podajemy z gęstym jogurtem i posiekaną natką.