Duszona soczewica z kiełbasą i pomidorami. Sycące danie dla całej rodziny

Duszona soczewica z kiełbasą i pomidorami. Sycące danie dla całej rodziny
Autor: Shutterstock Sycące danie bełne białka i witamin
łatwy
25 min
4

Duszona soczewica z kiełbasą i pomidorami to bardzo proste danie obiadowe, które - jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie soczewicy z puszki - przygotujecie w niespełna 30 minut. Pożywne, pełne roślinnego i zwierzęcego białka, błonnika i likopenu, a także aromatyczne i sycące.

Do przygotowania tego dania możemy użyć zarówno soczewicy czerwonej, jak i zielonej. Oba rodzaje są zdrowe i pożywne, choć zielona soczewica ma wyższą zawartość białka, a czerwona - więcej błonnika.

Czerwona soczewica gotuje się szybciej, po ugotowaniu jest papkowata i ma słodki smak. Zielona soczewica wymaga dłuższego gotowania, lecz ma sypką konsystencję i delikatnie pieprzny smak. W puszkach znajdziemy najczęściej czerwoną soczewicę. Jeśli więc chcemy znacząco skrócić przygotowania potrawy, wybierzmy wariant konserwowy.

Pomidory z puszki możemy oczywiście zastąpić domowym przecierem pomidorowym. A rosół drobiowy - wywarem warzywnym.

SKŁADNIKI

  • 400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g chudego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów pelati
  • 200 ml rosołu z kury
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • peprz czarny
  • sól ziołowa
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • Do podania
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, obrane cebule również, a oczyszczony czosnek - w plastry.
  • Boczek, cebule i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy kiełbasę, soczewicę, rosół, pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, kmin rzymski, gotujemy około 20 minut, cały czas mieszając.
  • Na koniec całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Podajemy z gęstym jogurtem i posiekaną natką.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej