Duszona soczewica z kiełbasą i pomidorami. Sycące danie dla całej rodziny
Duszona soczewica z kiełbasą i pomidorami to bardzo proste danie obiadowe, które - jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie soczewicy z puszki - przygotujecie w niespełna 30 minut. Pożywne, pełne roślinnego i zwierzęcego białka, błonnika i likopenu, a także aromatyczne i sycące.
Do przygotowania tego dania możemy użyć zarówno soczewicy czerwonej, jak i zielonej. Oba rodzaje są zdrowe i pożywne, choć zielona soczewica ma wyższą zawartość białka, a czerwona - więcej błonnika.
Czerwona soczewica gotuje się szybciej, po ugotowaniu jest papkowata i ma słodki smak. Zielona soczewica wymaga dłuższego gotowania, lecz ma sypką konsystencję i delikatnie pieprzny smak. W puszkach znajdziemy najczęściej czerwoną soczewicę. Jeśli więc chcemy znacząco skrócić przygotowania potrawy, wybierzmy wariant konserwowy.
Pomidory z puszki możemy oczywiście zastąpić domowym przecierem pomidorowym. A rosół drobiowy - wywarem warzywnym.
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
- 200 g kiełbasy wiejskiej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g chudego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów pelati
- 200 ml rosołu z kury
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- peprz czarny
- sól ziołowa
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- Do podania
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, obrane cebule również, a oczyszczony czosnek - w plastry.
- Boczek, cebule i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy kiełbasę, soczewicę, rosół, pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, kmin rzymski, gotujemy około 20 minut, cały czas mieszając.
- Na koniec całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Podajemy z gęstym jogurtem i posiekaną natką.