Jak ugotować białą kiełbasę, żeby była soczysta i pełna smaku? Zrób to krok po kroku!

2025-04-15 9:44

Gotowanie białej kiełbasy to najczęściej wybierany sposób jej przyrządzania – ale nie zawsze kończy się sukcesem. Jak sprawić, by była soczysta, delikatna i pełna smaku, a przy tym nie popękała w trakcie gotowania? Mamy dla Ciebie sprawdzone wskazówki, dzięki którym biała kiełbasa wyjdzie idealnie – za każdym razem.

Jak ugotować białą kiełbasę? Poradnik krok po kroku
Autor: Shutterstock Jak ugotować białą kiełbasę? Poradnik krok po kroku

Spis treści

  1. Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco
  2. Jak gotować białą kiełbasę?
  3. Ile czasu gotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie. Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiegoliści laurowych i nieco majeranku. Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa  "odda" zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Można też dodać do wody ząbek czosnku - również to zapobiegnie utracie smaku i aromatu przez kiełbasę.

 Jeśli natomiast zależy ci na utrzymaniu koloru kiełbasy, to do wrzątku możesz dodać sok z cytryny. Można również ugotować białą kiełbasę w piwie. Ten sposób szczególnie polecamy w przypadku zbyt mocno doprawionej lub zbyt słonej kiełbasy. Słodkawe piwo zrównoważy smak zbyt wyrazistej kiełbasy.

Jak gotować białą kiełbasę?

Kiełbasę gotujemy w odkrytym garnku, na bardzo małym ogniu - nie pozwalamy na gwałtowne wrzenie wody - grozi to popękaniem kiełbasy, podobnie jak przykrycie garnka. Gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski - to także zapobiega pęknięciu pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu.

Ile czasu gotować białą kiełbasę?

Kiełbasę parzymy/gotujemy ok. 20-30 minut od zagotowania wody - po 20 minutach należy sprawdzić, czy widelec wchodzi gładko w kiełbaskę. Jeśli tak - kiełbasa jest gotowa do podawania. Zazwyczaj serwujemy ją z chrzanem, ćwikłą, musztardą i ostrymi sosami na bazie majonezu.

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Zobacz także: Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Biała kiełbasa - co wiesz o tym, wielkanocnym przysmaku?
Pytanie 1 z 8
Z jakiego mięsa produkuje się białą kiełbasę?
Biała kiełbasa