Jak ugotować białą kiełbasę, żeby była soczysta i pełna smaku? Zrób to krok po kroku!
Gotowanie białej kiełbasy to najczęściej wybierany sposób jej przyrządzania – ale nie zawsze kończy się sukcesem. Jak sprawić, by była soczysta, delikatna i pełna smaku, a przy tym nie popękała w trakcie gotowania? Mamy dla Ciebie sprawdzone wskazówki, dzięki którym biała kiełbasa wyjdzie idealnie – za każdym razem.

Spis treści
- Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco
- Jak gotować białą kiełbasę?
- Ile czasu gotować białą kiełbasę?
Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco
Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie. Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i nieco majeranku. Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa "odda" zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Można też dodać do wody ząbek czosnku - również to zapobiegnie utracie smaku i aromatu przez kiełbasę.
Jeśli natomiast zależy ci na utrzymaniu koloru kiełbasy, to do wrzątku możesz dodać sok z cytryny. Można również ugotować białą kiełbasę w piwie. Ten sposób szczególnie polecamy w przypadku zbyt mocno doprawionej lub zbyt słonej kiełbasy. Słodkawe piwo zrównoważy smak zbyt wyrazistej kiełbasy.
Jak gotować białą kiełbasę?
Kiełbasę gotujemy w odkrytym garnku, na bardzo małym ogniu - nie pozwalamy na gwałtowne wrzenie wody - grozi to popękaniem kiełbasy, podobnie jak przykrycie garnka. Gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski - to także zapobiega pęknięciu pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu.
Ile czasu gotować białą kiełbasę?
Kiełbasę parzymy/gotujemy ok. 20-30 minut od zagotowania wody - po 20 minutach należy sprawdzić, czy widelec wchodzi gładko w kiełbaskę. Jeśli tak - kiełbasa jest gotowa do podawania. Zazwyczaj serwujemy ją z chrzanem, ćwikłą, musztardą i ostrymi sosami na bazie majonezu.
Sprawdź też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Zobacz także: Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę