Prosty przepis na domowe kabanosy. Smakują zawsze i każdemu
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kabanosy znane są w Polsce ponad stu lat. Już w latach 20. i 30. XX wieku miały spore grono wiernych fanów. Hitem stały się w czasach PRL, kiedy były towarem eksportowym. Dziś kabanosy są dostępne w prawie każdym sklepie. Zamiast kupować gotowe kiełbaski można przygotować je w domu. Zobaczcie, jak zrobić domowe kiełbaski, które smakują jak kabanosy i poznajcie sprawdzony przepis.
Z czego zrobić kabanosy?
W tym sprawdzonym przepisie na domowe kabanosy wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne o każdej porze roku w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Na liście znalazło się osiem produktów. Głównym składnikiem jest mięso mielone. Kabanosy można zrobić z mielonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Powinno pochodzić ze sprawdzonego sklepu, być jak najświeższe i dobrej jakości. Potrzebne są także przyprawy, które podkręcają smak kiełbasek.
Jakie przyprawy dodaje się do kabanosów?
Pyszne kabanosy przyrządzone według tego przepisu swój oryginalny smak zawdzięczają dodatkowi przypraw. Mięso mielone doprawia się nie tylko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Za wyjątkowy smak kiełbasek odpowiada także kolendra, ostra papryka i czosnek granulowany. Kabanosy można doprawić także suszonymi ziołami. Sprawdzi się tymianek czy majeranek.
Jak zrobić kabanosy?
Przepis na domowe kiełbaski, które smakują i wyglądają jak kabanosy, jest łatwy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale warto mieć nieco więcej wolnego czasu. Kiełbaski piecze się w piekarniku. Przyda się większa miska, blacha i papier do pieczenia z silikonową powłoką.
Chociaż przyrządzenie kabanosów wymaga kilku godzin, warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Kiełbaski są pyszne i aromatyczne. Każdy kto ich spróbuje będzie pod wielkim wrażeniem.
Jak więc zrobić pyszne domowe kabanosy? Przepis składa się z kilku prostych kroków.
- 1. krok – wymieszanie mięsa mielonego z przyprawami i wstawienie do lodówki na noc
- 2. krok – uformowanie kabanosów za pomocą rękawa cukierniczego
- 3. krok – upieczenie kabanosów w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego
- 10 g soli
- 10 g soli azotynowej
- 10 g cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać sól, sól azotynową, cukier, kolendrę, czosnek, pieprz i paprykę. Dokładnie wymieszać.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia mięso chwilę wyrabiać i przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia z silikonową powłoką. Mięso wyciskać bezpośrednio na papier, formując podłużne kiełbaski o średnicy około 2 cm.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 stopni C i piec około 7 godzin.
- Podawać jako przekąskę.