Kiełbasa z warzywami z patelni. Prosty przepis na obiad jednogarnkowy

kiełbasa z warzywami
Autor: Shutterstock Kiełbasa z warzywami z patelni to sycący posiłek na chłodne dni.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Kiełbasa z warzywami z patelni to propozycja na pyszny, aromatyczny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie składa się ze niedrogich i łatwo dostępnych produktów. Jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Świetnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Doda energii i poprawi humor. Oto sprawdzony przepis na pyszny obiad, czyli kiełbasę z warzywami z patelni.

Przepis na kiełbasę z warzywami z patelni

  • To prosty przepis na smaczny rodzinny obiad. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a danie uda się i będzie smakować wszystkim domownikom.
  • Kiełbasę z warzywami z patelni robi się szybko. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 40 minut.
  • Lista składników obejmuje proste i niedrogie produkty. Są w mniejszych i większych sklepach przez cały rok.
  • Do tego prostego dania można wykorzystać produkty, zwłaszcza warzywa, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłów na ich wykorzystanie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to doskonały posiłek w stylu zero waste.
  • Kiełbasę z warzywami przyrządza się na jednej patelni. Pozwala to nie tylko zaoszczędzić czas, ale i zachować porządek w kuchni

Kiedy podawać kiełbasę z warzywami z patelni?

Przepis na to obłędne danie warto zapisać. Jest pyszne i aromatyczne, dlatego najlepiej smakuje na jesieni i w zimie. Doskonale zaspokoi głód na wiele godzin i rozgrzeje. Kiełbasa z warzywami z patelni pysznie smakuje na obiad. Warto przyrządzać ją, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Pysznie smakuje następnego dnia po ogrzaniu. Porcje można zapakować do pojemników i zabrać ze sobą na wynos. Wystarczy odgrzać danie w mikrofalówce i zjeść na lunch w pracy.

SKŁADNIKI

  • 400 g kiełbasy
  • 400 ml fasoli w sosie pomidorowym
  • 200 g krojonych pomidorów
  • 100 ml bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 grzyby leśne
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, oczyszczone grzyby i pokrojone w kostkę obie papryki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
  • Dodać fasolę w sosie pomidorowym i smażyć kilka minut, często mieszając.
  • Dodać podsmażoną kiełbasę i krojone pomidory. Wlać bulion warzywny i wymieszać. Dusić około 30 minut.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?
Anna Szulc-Górska
więcej