Pietruszka

Zarówno korzeń, jak i natka pietruszki mają w sobie bogactwo wartości odżywczych. Pietruszka korzeniowa na dobre rozgościła się w zestawach spod znaku włoszczyzny, ale nieśmiało wychodzi na pierwszy plan. Puree z pietruszki czy zupa krem z warzyw korzeniowych to dania smaczne i sycące. A pomysłowych receptur jest znacznie więcej.

Pietruszka

Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki

Pieczarkowa z pęczakiem to obfita zupa, która rozgrzewa, pociesza i karmi na długo. Pęczak, gruba kasza jęczmienna, powoli uwalnia cukry, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Doskonały aromat pieczarek nadaje zupie lekkości. Idealny posiłek w środku dnia! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli

Jarzynowa z fasolowymi klopsikami to obfita zupa z warzyw, prosta, pyszna, idealne danie na pocieszenie. Jest pełna warzyw, pulpetów z białej fasoli w aromatycznym bulionie. To naprawdę sycący wegański posiłek w jednej misce, który spodoba się każdemu, kto dba o swoje zdrowie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik z grzybami leśnymi: jesienna zupa z kaszą jęczmienną i świeżymi podgrzybkami

Krupnik z grzybami leśnymi to jedna z najsmaczniejszych zup jesiennych. Świeże grzyby leśne. dodane do pożywnej zupy z kaszą jęczmienną zmieniają dobrze nam znaną domowę zupę w wykwintne danie. Szczególnie smaczny jest krupnik ze świeżymi podgrzybkami, które mają bardzo intensywny grzybowy aromat. Krupnik z grzybami znika z talerzy w zastraszającym tempie. Jeszcze nie skończycie rozlewać zupy do talerzy, a już będą Was prosić o dokładkę! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z papryki i mango z natką pietruszki

Soczyste mango i chrupka papryka znakomicie do siebie pasują. Choć to połączenie niestandardowe, warto sprawdzić, jak smakuje. Koloru i sznytu dodaje natka pietruszki, która zamyka listę produktów. Prosta, pyszna i bardzo zdrowa sałatka z papryki z mango ma szansę was zachwycić.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Oszczędny rosół drobiowy na korpusach kurczaka: łatwy przepis dla zapobiegliwych

Oszczędny rosół drobiowy na korpusach kurczaka to bardzo łatwy i ekonomiczny przepis dla zapobiegliwych. Tańszy, lecz pełnowartościowy rosół na kurzych korpusach jest pełen smaku i odżywczych związków. Polecam tę sprytną alternatywę tradycyjnego rosołu za jedyne 8 zł dla 4 osób, jako samodzielne danie lub bazę do zup i sosów!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z natki pietruszki i pomidorów malinowych

Niezwykle prosta, ale również aromatyczna i smakowita surówka na bazie natki pietruszki. Zazwyczaj natka jest dodatkiem do surówek czy sałatek, niewielką kropką nad i. W tej surówce jest podstawowym składnikiem, a towarzyszą jej malinowe pomidory. Koniecznie wypróbujcie przepis na kipiąca witaminami surówkę z natki pietruszki i pomidorów malinowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Minestrone z młodą kapustą - pyszna zupa z młodych warzyw

Minestrone to znakomita włoska zupa warzywna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy mamy pod dostatkiem młodych warzyw. Ta wersja jest specjalna, bo z dodatkiem młodej kapusty. Wypróbujcie przepis na minestrone z młoda kapustą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami: oszczędna zupa domowa

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami to sycąca i tania zupa domowa. Mięsna wkładka dodaje wartości odżywczej. Esencjonalny wywar na kościach to skarbnica mikroelementów takich jak wapń, fosfor, żelazo i selen. Warzywa uregulują pracę Waszych jelit, a cukry zawarte w ziemniaku dodadzą energii Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na odżywczą zupę z kurczakiem i ziemniakami!

Zupa krem z całego kalafiora razem z liśćmi i łodygą: pyszna i oszczędna kalafiorowa

Zupa krem z całego kalafiora razem z liśćmi i łodygą to nie tylko oszczędna wersja, ale przede wszystkim bardzo smaczna. Gdy pojawiają się młode kalafiory ich cena często wprawia w zawrót głowy. Dlatego warto wykorzystać całego kalafiora razem z mięsistą, pełną smaku łodygą i młodymi liśćmi, które są skarbnicą chlorofilu. Cały kalafior smakuje wybornie, a w kremowej zupie o jednorodnej konsystencji, nikt nie pozna, że użyliśmy wszystkich części kalafiora. To sprytny zabieg, z którego korzystają szefowie kuchni, aby wzmocnić smak zupy kalafiorowej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze

Paluszki z czerwonej soczewicy - mercimek kofte - to pyszna turecka przekąska w stylu falafelu. Jeśli jednak falafele robi się z ciecierzycy, to bezmięsne kofty, przygotowuje się z czerwonej soczewicy. Takie kofty z soczewicy można podać na przekąskę lub owinąć plackiem z dodatkami. Są pyszne i kosztują grosze!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 19