Najlepsza zupa z brukselki z żółtym serem. Ugotuj ją i inaczej spojrzysz na brukselkę
2023-10-12
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa z brukselki z żółtym serem jest smaczna i pożywna. Połączenie słodkawej brukselki i wyrazistego sera jest bardzo atrakcyjne smakowo. W przepisie nie dodaliśmy ziemniaków, ani makaronu, ale możecie to zrobić. Taką pożywną zupę bardzo łatwo przygotować.
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g marchwi
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 80 g cebuli
- 50 g masła
- 500 g brukselki świeżej lub mrożonej
- 150 ml śmietany 12% tłuszczu
- 20 g mąki
- 50 g żółtego sera startego, najlepiej o wyrazistym pikantnym smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa korzeniowe umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki. Brukselkę obrać ze zwiędniętych lub pożółkłych listków.
- W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć.
- Wlać bulion, dodać listek laurowy i doprowadzić do wrzenia, dodać oczyszczoną brukselkę. Gotować, aż brukselka będzie miękka. Świeża brukselka będzie gotowa po 10-12 minutach gotowania, mrożona już po 5 minutach.
- Śmietaną wymieszać z mąką, dodać do zupy razem z żółtym serem i zagotować.
- Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać natką pietruszki.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z brukselki