Domowy rosół z młodą włoszczyzną. Przepis na aromatyczną zupę
2023-07-04
łatwy
60 min
4
Dieta niskokaloryczna
Młoda włoszczyzna jest bardzo aromatyczna i nie trzeba jej tak długo gotować jak starej, żeby wydobyć z niej smak. Wręcz przeciwnie - im cieńsze marchewki i pietruszki - tym krócej powinniśmy je gotować. Zobacz jak zrobić pyszny rosół drobiowy na młodej włoszczyźnie.
SKŁADNIKI
- 2,5 l wody
- 1 porcja rosołowa kurczaka lub kury
- 1 młoda włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego lubczyku (lub łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka lub kurę umyj, podziel na mniejsze kawałki. Można usunąć część skóry to rosół będzie trochę chudszy. Zalej mięso zimną wodą.
Przed zagotowaniem wody dodaj sól, w trakcie gotowania zdejmij powstałe szumowiny na powierzchni wody. Gotuj ok. 1 godziny. - W tym czasie dokładnie opłucz i lekko oskrob młodą włoszczyznę, selera trzeba obrać. Korzenie wrzuć do rosołu osobno, zieleninę (natkę), wraz z koperkiem zwiąż bawełnianą nicią i także umieść w rosole. Zostaw trochę do posypania rosołu.
- Cebulę podpraż na żywym ogniu (na najmniejszym palniku albo za pomocą kuchennej zapalniczki) i dodaj do zupy.
- Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Przecedź rosół, marchewki pokrój na plasterki i dodaj do zupy (jeżeli lubisz, możesz także wkroić plasterki pietruszki). Mięso zdejmij z kości, poszarp widelcem i dodaj do rosołu.
- Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem i posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki