Domowy rosół z młodą włoszczyzną. Przepis na aromatyczną zupę

Domowy rosół z młodej włoszczyzny
Autor: thinkstockphotos.com Domowy rosół z młodej włoszczyzny
łatwy
60 min
4

Młoda włoszczyzna jest bardzo aromatyczna i nie trzeba jej tak długo gotować jak starej, żeby wydobyć z niej smak. Wręcz przeciwnie - im cieńsze marchewki i pietruszki - tym krócej powinniśmy je gotować. Zobacz jak zrobić pyszny rosół drobiowy na młodej włoszczyźnie.

SKŁADNIKI

  • 2,5 l wody
  • 1 porcja rosołowa kurczaka lub kury
  • 1 młoda włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego lubczyku (lub łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka lub kurę umyj, podziel na mniejsze kawałki. Można usunąć część skóry to rosół będzie trochę chudszy. Zalej mięso zimną wodą.
    Przed zagotowaniem wody dodaj sól, w trakcie gotowania zdejmij powstałe szumowiny na powierzchni wody. Gotuj ok. 1 godziny.
  • W tym czasie dokładnie opłucz i lekko oskrob młodą włoszczyznę, selera trzeba obrać. Korzenie wrzuć do rosołu osobno, zieleninę (natkę), wraz z koperkiem zwiąż bawełnianą nicią i także umieść w rosole. Zostaw trochę do posypania rosołu.
  • Cebulę podpraż na żywym ogniu (na najmniejszym palniku albo za pomocą kuchennej zapalniczki) i dodaj do zupy.
  • Dodaj przyprawy.  Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Przecedź rosół, marchewki pokrój na plasterki i dodaj do zupy (jeżeli lubisz, możesz także wkroić plasterki pietruszki). Mięso zdejmij z kości, poszarp widelcem i dodaj do rosołu.
  • Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem i posiekaną natką pietruszki i koperkiem.