Każdy powinien spróbować tej zielonej lemoniady. Idealnie orzeźwia w ciepłe dni

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szukasz czegoś na orzeźwienie? W tym roku zamiast soków czy klasycznej lemoniady sięgnij po... lemoniadę pietruszkową. Choć dla wielu to połączenie może się wydawać niedopasowane, to jednak ten napój smakuje niesamowicie. Jest orzeźwiający, pyszny, prosty w przygotowaniu i zdrowy.
Zdrowa, pyszna i zielona. Lemoniada pietruszkowa hitem w każdym domu
Takiej lemoniady jeszcze nie próbowaliście. Lemoniada pietruszkowa to idealne połączenie zdrowia, orzeźwienia i ciekawego, niebanalnego smaku. Choć to połączenie może wydawać się zaskakujące, to jednak idealnie ze sobą gra, tworząc naprawdę wspaniały napój.
Nać pietruszki zazwyczaj wykorzystywana do zup czy dekoracji jest jednak wspaniałym superfoodem, który warto włączyć do diety. W natce pietruszki jest więcej witaminy C niż w cytrynie.
Co więcej, nać pietruszki wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu, działa oczyszczająco na nerki i wątrobę, wspomaga trawienie oraz ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jest to więc mnóstwo zdrowia w niewielkich zielonych liściach.
Modyfikuj jak lubisz. Różne produkty, które pomogą
Tę lemoniadę można również modyfikować. Dodajemy do niej imbir, ogórka, miętę czy odrobinę pieprzu - każdy z tych produktów inaczej może wpływać na nasz organizm, wystarczy poznać swoje potrzeby.
Na przykład zielony ogórek to dodatkowe nawodnienie, mięta ukoi żołądek i orzeźwi, a imbir wspomoże trawienie. Jedną szklanką lemoniady możemy wiec niesamowicie wspomóc swój organizm. A fakt, że świetnie smakuje jest tylko dodatkowym atutem.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2–3 cytryny
- 1 litr wody (może być gazowana lub niegazowana)
- 2–4 łyżki miodu
- kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę dokładnie myjemy i odcinamy grube łodygi.
- Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy go do blendera.
- Dodajemy pietruszkę, miód i szklankę wody.
- Całość dokładnie blendujemy.
- Przecedzamy przez sitko, jeśli chcemy klarowną lemoniadę.
- Dodajemy resztę wody i lód.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Lemoniadę podajemy schłodzoną.