Zupa jarzynowa z klopsikami według przepisu Magdy Gessler. Zaskakująco pyszna i sycąca

Zupa jarzynowa z klopsikami według przepisu Magdy Gessler. Zaskakująco pyszna i sycąca
Autor: Shutterstock Jarzynowa z klopsikami to pyszne danie jednogarnkowe idealne na jesienny obiad
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zupa jarzynowa z klopsikami to świetny pomysł na jednodaniowy posiłek. Tak doskonały, że nawet Magda Gessler nie wstydzi się go polecać. W tym przepisie na zupę jarzynową z mięsną wkładką wykorzystano zapomnianą brukiew, ale można zupę przygotować z zieloną fasolką szparagową albo każdą mrożoną mieszanką warzywną. Nic tak nie smakuje, jak domowa zupa jarzynowa w klopsikami.

Zalety zupy jarzynowej z klopsikami

Zupa jarzynowa z klopsikami to:

  • Pożywny i sycący posiłek – połączenie warzyw i klopsików zapewnia pełnowartościowy posiłek, który dostarcza białka, witamin i minerałów.
  • Bogactwo warzyw – zupa jarzynowa zawiera różnorodne warzywa, które dostarczają błonnika, witamin (A, C, K) oraz minerałów, wspierając układ odpornościowy i trawienny.
  • Lekkie, ale treściwe danie – klopsiki z chudego mięsa (np. drobiowego) dodają zupie białka, ale nie obciążają organizmu, co sprawia, że zupa jest sycąca, ale lekka.
  • Łatwość przygotowania – można wykorzystać sezonowe warzywa, albo użyć gotowej, mrożonej mieszanki na zupę jarzynową.Same klopsiki są szybkie w przygotowaniu, co czyni zupę prostą i szybką opcją obiadową.
  • Dostosowanie do gustu – klopsiki można przyrządzić z różnych rodzajów mięsa lub nawet w wersji wegetariańskiej, dostosowując przepis do indywidualnych preferencji.

Do zupy przygotowanej wg poniższego przepisu można dodać też pokrojone pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kawałki. Dodadzą zupie interesującego smakowego twistu. Zupę można też zagęścić zasmażką z mąki i masła.

Polecamy również przepis na: zupę jarzynową z fasolą, zupę jarzynowa z pomidorami, zupę jarzynową z bobem

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie więcej przepisów na inne dania jednogarnkowe.

SKŁADNIKI

  • 200 g mielonego mięsa z cielęciny lub kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki domowej maggi lub gotowej przyprawy warzywnej
  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • połowa średniej brukwi
  • koperek lub natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.
  • Obrać warzywa. Brukiew i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki. Zagotować wywar dodać marchewkę i pietruszkę.
  • Bułkę dokładnie odcisnąć. Z mięsa, bułki, cebuli, rozdrobnionego czosnku i przyprawy maggi przygotować masę na klopsiki. Bardzo dokładnie wyrobić. Rękoma umoczonymi w zimnej wodzie formować klopsiki i delikatnie wkładać do wrzącej zupy.
  • Gdy wywar znów zawrze dołożyć ziemniaki i brukiew. Posolić do smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie.
  • Podawać z koperkiem lub natką pietruszki, jeśli lubicie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej