Zupa jarzynowa z klopsikami według przepisu Magdy Gessler. Zaskakująco pyszna i sycąca
Dieta niskokaloryczna
Zupa jarzynowa z klopsikami to świetny pomysł na jednodaniowy posiłek. Tak doskonały, że nawet Magda Gessler nie wstydzi się go polecać. W tym przepisie na zupę jarzynową z mięsną wkładką wykorzystano zapomnianą brukiew, ale można zupę przygotować z zieloną fasolką szparagową albo każdą mrożoną mieszanką warzywną. Nic tak nie smakuje, jak domowa zupa jarzynowa w klopsikami.
Zalety zupy jarzynowej z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami to:
- Pożywny i sycący posiłek – połączenie warzyw i klopsików zapewnia pełnowartościowy posiłek, który dostarcza białka, witamin i minerałów.
- Bogactwo warzyw – zupa jarzynowa zawiera różnorodne warzywa, które dostarczają błonnika, witamin (A, C, K) oraz minerałów, wspierając układ odpornościowy i trawienny.
- Lekkie, ale treściwe danie – klopsiki z chudego mięsa (np. drobiowego) dodają zupie białka, ale nie obciążają organizmu, co sprawia, że zupa jest sycąca, ale lekka.
- Łatwość przygotowania – można wykorzystać sezonowe warzywa, albo użyć gotowej, mrożonej mieszanki na zupę jarzynową.Same klopsiki są szybkie w przygotowaniu, co czyni zupę prostą i szybką opcją obiadową.
- Dostosowanie do gustu – klopsiki można przyrządzić z różnych rodzajów mięsa lub nawet w wersji wegetariańskiej, dostosowując przepis do indywidualnych preferencji.
Do zupy przygotowanej wg poniższego przepisu można dodać też pokrojone pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kawałki. Dodadzą zupie interesującego smakowego twistu. Zupę można też zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Polecamy również przepis na: zupę jarzynową z fasolą, zupę jarzynowa z pomidorami, zupę jarzynową z bobem.
W galerii pod materiałem wideo znajdziecie więcej przepisów na inne dania jednogarnkowe.
SKŁADNIKI
- 200 g mielonego mięsa z cielęciny lub kurczaka
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki mąki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki domowej maggi lub gotowej przyprawy warzywnej
- 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- połowa średniej brukwi
- koperek lub natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.
- Obrać warzywa. Brukiew i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki. Zagotować wywar dodać marchewkę i pietruszkę.
- Bułkę dokładnie odcisnąć. Z mięsa, bułki, cebuli, rozdrobnionego czosnku i przyprawy maggi przygotować masę na klopsiki. Bardzo dokładnie wyrobić. Rękoma umoczonymi w zimnej wodzie formować klopsiki i delikatnie wkładać do wrzącej zupy.
- Gdy wywar znów zawrze dołożyć ziemniaki i brukiew. Posolić do smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie.
- Podawać z koperkiem lub natką pietruszki, jeśli lubicie.