Gęś

Gęsina to jeden z naczelnych towarów eksportowych w Polsce. Pytanie tylko, czemu tak chętnie ją wywozimy, a nie spożywamy na miejscu? Podobnie jak kaczka, gęś stopniowo wraca do łask. Duża w tym zasługa chociażby akcji "Gęsina na św. Marcina". Pieczona gęś jest też zawsze szykownym zwieńczeniem eleganckiego obiadu.

Gęś

Miodowe gęsie piersi w piwnym sosie

Gęsina znakomicie smakuje przełamana słodkim smakiem miodu. Proponujemy więc miodowe gęsie piersi w piwnym sosie. To danie zachwyci każdego smakosza.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Świąteczny obiad - 10 znakomitych dań na bożonarodzeniowy obiad z rodziną

Bożonarodzeniowy obiad ma być uroczysty i wykwintny, ale przede wszystkim spędzony w towarzystwie najbliższych. Co podać w pierwszy dzień Świąt, aby było smacznie? Drób, wieprzowinę, wołowinę? Na wszystko mamy sprawdzone przepisy.

Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych: pomysł na rodzinny obiad

Pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych to doskonały pomysł na odświętny obiad. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim biesiadnikom. Zaskocz swoich gości i przygotuj pyszne danie z gęsi - nie tylko na św. Marcina.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Polska gęś owsiana - jak jest hodowana? Czy jest zdrowsza od innych gęsi?

Dlaczego warto jeść gęś owsianą? Jakie są podstawowe zasady hodowli? Jakie wartości odżywcze ma mięso gęsi owsianej? Wszystko, co musisz wiedzieć o gęsi owsianej!

Przepis na pyszną gęś z jabłkami

Polecamy doskonały przepis na gęś z jabłkami. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną pieczoną gęś z jabłkami na świętego Marcina. Ile piec gęsinę? Jak przygotować mięso? Z czym podawać gęś? Oto wyjątkowy przepis na gęś z jabłkami według sprawdzonej receptury.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gęś pieczona z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie. Gęsinę podawano od św. Marcina, przez święta Bożego Narodzenia (koniecznie na Nowy Rok), aż do końca zimowego karnawału. Najsmaczniejsze jest mięso ze sztuk młodych, ważących 3–4 kg. Starsze gęsi są bardziej tłuste. Wypróbuj nasz przepis na gęś pieczoną z jabłkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 4 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na gęś nadziewaną grzybami i mięsem mielonym

Pieczona gęś świetnie smakuje faszerowana mięsem mielonymi i grzybami. Ten przepis na nadziewaną gęś z pewnością przypadnie do gustu koneserom gęsiny, ponieważ jest dość prosty, a smak pieczeni to prawdziwe niebo w gębie. Podajemy przepis na doskonałą gęś faszerowaną grzybami z mięsem, jakiej jeszcze nie próbowaliście!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gęś faszerowana kiszoną kapustą

Smakoszom gęsiny polecamy przepis na gęś faszerowaną kiszoną kapustą. Łatwa do przygotowania pieczeń jest niezwykle smaczna, aromatyczna i soczysta. Dla wzmocnia smaku, gęś należy piec obłożoną plasterkami słoniny. Podajemy przepis na wyjątkowo smaczną wersję pieczonej gęsi - z kapustą kiszoną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 200 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na gęś w czerwonym winie z warzywami

Polecamy doskonały przepis na gęś gajowego, pieczoną w czerwonym winie, z warzywami. Spróbujcie wyśmienitej gęsiny przyrządzonej według receptury Wojciecha Wiciaka, kuchmistrza z hotelu Mercure w Poznaniu. Pieczona pierś gęsi wyśmienicie smakuje z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczona gęś z kasztanami i gruszkami: przepis + WIDEO

Brak pomysłu na elegancki obiad - np. z okazji święta? Proponujemy upiec gęś! Gęsina stopniowo wraca do łask, z czego można się tylko cieszyć. Pieczona gęś z kasztanami i gruszkami to danie wykwintne i pyszne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 270 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 6