Jakie jest działanie tłuszczu gęsiego?

2017-10-05 9:14

Gęsina staje się coraz bardziej popularna i słusznie, bo jest cenna nie tylko kulinarnie, ale także zdrowotnie. Mięso gęsi zawiera bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin z grupy B, A i E. Co jednak robić z tłuszczem, którego jest dość sporo? Sprawdź jaką wartość kulinarną i odżywczą ma tłuszcz gęsi.  Polecamy przepisy z gęsiną na gęsie udka z czerwoną kapustą oraz gęsie nogi w glazurze ze śliwek kalifornijskich

jakie-jest-dzialanie-tluszczu-gesiego.jpg
Autor: photos.com Mięso gęsie najlepszy smak uzyskuje zimą

Spis treści

  1. Właściwości tłuszczu gęsiego
  2. Przydatność kulinarna tłuszczu gęsiego

Właściwości tłuszczu gęsiego

Gęsi tłuszcz ma korzystniejszy dla zdrowia skład niż tłuszcz wieprzowy, ma dużo więcej jedno - i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Składa się w znacznej części z kwasu oleinowego, takiego samego, który jest składnikiem oliwy z oliwek. Od setek lat tłuszcz gęsi jest stosowany jako środek leczniczy, zarówno do użytku wewnętrznego i zewnętrznego.

Wymieszany z olejkiem rycynowym ma działanie rozgrzewające i używa się go do nacierania klatki piersiowej, kręgosłupa lub stawów. Aby wyleczyć przeziębienie można pić gorące mleko z dodatkiem miodu i gęsiego tłuszczu. Gęsi smalec, wytapiany razem z jabłkami i majerankiem według ludowej tradycji miał dodawać energii i poprawiać samopoczucie.

Przydatność kulinarna tłuszczu gęsiego

Gęsi smalec ma niską temperaturę topnienia w zakresie od 25 do 40°C i wysoki punkt dymienia ok. 220°C. Dlatego jest cenionym tłuszczem do smażenia i duszenia.  Smażyć można przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu (tzw. smażenie płytkie) lub całkowicie zanurzyć potrawę w tłuszczu (tzw. smażenie w głębokim tłuszczu). Smażenie odbywa się w temperaturze powyżej 100°C (zwykle ok. 150-200°C). Punkt dymienia natomiast to temperatura, przy której ogrzewany tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie własności odżywcze. Dalszym etapem jest powstanie akroleiny, która wydziela się w postaci gryzącego dymu, co obniża walory smakowe potrawy. Akroleina uważana jest za czynnik rakotwórczy. W przypadku smalcu gęsiego moment rozpadu jest dość odległy i dlatego jest to jeden z najzdrowszych tłuszczy do smażenia.

Gęsi smalec w kuchni francuskiej wykorzystywany jest do konfitowania, czyli wolnego gotowania mięsa w gęsim tłuszczu, w temperaturze nie przekraczającej 100°C. Nazwa konfitowania, pochodzi od francuskiego słowa confit, co oznacza zachowanie. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE