Jakie właściwości ma tłuszcz gęsi?

2021-11-05 14:58

Gęsi smalec, inaczej mówiąc, gęsi tłuszcz, trudno skojarzyć ze zdrowym jedzeniem. A jednak! Smalec uzyskany podczas pieczenia gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Jest wykorzystywany do jedzenia, ale także do smarowania bolących miejsc. Wystarczy wymieszać go z olejem rycynowym i lekarstwo gotowe. Sprawdź, jakie jeszcze cenne właściwości ma gęsi tłuszcz.

Smalec gęsi
Autor: Shutterstock Smalec gęsi ma cenne właściwości kulinarne oraz zdrowotne

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze tłuszczu gęsiego
  2. Gęsi smalec - wykorzystanie w kuchni
  3. Skąd wziąć gęsi smalec?
  4. Gdzie kupić gęś? Jak piec?
  5. Galeria: 11 przepisów na gęsinę nie tylko na 11 listopada

Właściwości lecznicze tłuszczu gęsiego

Gęsie sadło w znacznej części składa się z kwasu oleinowego (tego samego, który jest składnikiem oliwy z oliwek) i dzięki temu redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Wymieszany z olejkiem rycynowy (1/3 sadła i 1/3 olejku) ma działanie rozgrzewające. Niegdyś używano go do nacierania klatki piersiowej, kręgosłupa lub stawów. Do leczenia przeziębień mieszano smalec z ciepłym mlekiem i miodem.

Gęsi smalec - wykorzystanie w kuchni

  • Można go używać do smażenia. Ma niską temperaturę topnienia, ok. 40°C, za to wysoką temperaturę dymienia 220°C. Gęsi tłuszcz jest niemal bez smaku  i zapachu, pozostaje neutralnym w gotowych daniach. 
  • Ma naturalne właściwości konserwujące. Niegdyś gęsim smalcem zalewano kawałki mięsa, by przedłużyć ich świeżość. Ale przede wszystkim mięso w gęsim tłuszczu konfitowano. 
  • Gęsi smalec w słoiku może stać lodówce blisko rok, ciągle pozostając świeżym. 
  • Gęsi tłuszcz jest chętnie używany w kuchni francuskiej i żydowskiej. 

Zobacz także: Konfitowanie: co to za technika kulinarna? Do czego służy? Jak zrobić gęsinę confit?

Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Skąd wziąć gęsi smalec?

Najlepiej kupić jesienią świeżą, dorodną gęś. O tej porze roku gęsi są najsmaczniejsze. Następnie należy piec mięso na złoty kolor i zlać starannie cały tłuszcz wypływający z tuszki. Tłuszcz należy przecedzić, żeby był zupełnie czysty i wlać do słoika. Przechowywać w lodówce. Można rozlać do małych pojemników i trzymać w zamrażarce. Z dużej gęsi można uzyskać litrowy słoik smalcu.

Gdzie kupić gęś? Jak piec?

Zastanawiasz się, jaką gęś kupić? W czym ją piec? Oto kilka wybranych specjalnie dla Ciebie tematów:

Dlaczego gęś jest najlepsza na św. Marcina?

Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Lepsza gęś świeża czy mrożona?

Gęś - w jakim naczyniu piec gęsią tuszkę?

Galeria: 11 przepisów na gęsinę nie tylko na 11 listopada

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE