Jakie właściwości ma tłuszcz gęsi?
Gęsi smalec, inaczej mówiąc, gęsi tłuszcz, trudno skojarzyć ze zdrowym jedzeniem. A jednak! Smalec uzyskany podczas pieczenia gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Jest wykorzystywany do jedzenia, ale także do smarowania bolących miejsc. Wystarczy wymieszać go z olejem rycynowym i lekarstwo gotowe. Sprawdź, jakie jeszcze cenne właściwości ma gęsi tłuszcz.
Spis treści
- Właściwości lecznicze tłuszczu gęsiego
- Gęsi smalec - wykorzystanie w kuchni
- Skąd wziąć gęsi smalec?
- Gdzie kupić gęś? Jak piec?
Właściwości lecznicze tłuszczu gęsiego
Gęsie sadło w znacznej części składa się z kwasu oleinowego (tego samego, który jest składnikiem oliwy z oliwek) i dzięki temu redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Wymieszany z olejkiem rycynowy (1/3 sadła i 1/3 olejku) ma działanie rozgrzewające. Niegdyś używano go do nacierania klatki piersiowej, kręgosłupa lub stawów. Do leczenia przeziębień mieszano smalec z ciepłym mlekiem i miodem.
Gęsi smalec - wykorzystanie w kuchni
- Można go używać do smażenia. Ma niską temperaturę topnienia, ok. 40°C, za to wysoką temperaturę dymienia 220°C. Gęsi tłuszcz jest niemal bez smaku i zapachu, pozostaje neutralnym w gotowych daniach.
- Ma naturalne właściwości konserwujące. Niegdyś gęsim smalcem zalewano kawałki mięsa, by przedłużyć ich świeżość. Ale przede wszystkim mięso w gęsim tłuszczu konfitowano.
- Gęsi smalec w słoiku może stać lodówce blisko rok, ciągle pozostając świeżym.
- Gęsi tłuszcz jest chętnie używany w kuchni francuskiej i żydowskiej.
Zobacz także: Konfitowanie: co to za technika kulinarna? Do czego służy? Jak zrobić gęsinę confit?
Skąd wziąć gęsi smalec?
Najlepiej kupić jesienią świeżą, dorodną gęś. O tej porze roku gęsi są najsmaczniejsze. Następnie należy piec mięso na złoty kolor i zlać starannie cały tłuszcz wypływający z tuszki. Tłuszcz należy przecedzić, żeby był zupełnie czysty i wlać do słoika. Przechowywać w lodówce. Można rozlać do małych pojemników i trzymać w zamrażarce. Z dużej gęsi można uzyskać litrowy słoik smalcu.
Gdzie kupić gęś? Jak piec?
Zastanawiasz się, jaką gęś kupić? W czym ją piec? Oto kilka wybranych specjalnie dla Ciebie tematów:
Dlaczego gęś jest najlepsza na św. Marcina?
Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Lepsza gęś świeża czy mrożona?
Gęś - w jakim naczyniu piec gęsią tuszkę?
Galeria: 11 przepisów na gęsinę nie tylko na 11 listopada