Jakie właściwości ma tłuszcz gęsi?

2023-11-07 19:02

Gęsi smalec, inaczej mówiąc, gęsi tłuszcz, trudno skojarzyć ze zdrowym jedzeniem. A jednak! Smalec uzyskany podczas pieczenia gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Jest wykorzystywany do jedzenia, ale także do smarowania bolących miejsc. Wystarczy wymieszać go z olejem rycynowym i lekarstwo gotowe. Sprawdź, jakie jeszcze cenne właściwości ma gęsi tłuszcz.

Smalec gęsi
Autor: Shutterstock Smalec gęsi ma cenne właściwości kulinarne oraz zdrowotne

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze tłuszczu gęsiego
  2. Gęsi smalec - wykorzystanie w kuchni
  3. Skąd wziąć gęsi smalec?
  4. Gdzie kupić gęś? Jak piec?

Właściwości lecznicze tłuszczu gęsiego

Gęsie sadło w znacznej części składa się z kwasu oleinowego (tego samego, który jest składnikiem oliwy z oliwek) i dzięki temu redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Wymieszany z olejkiem rycynowy (1/3 sadła i 1/3 olejku) ma działanie rozgrzewające. Niegdyś używano go do nacierania klatki piersiowej, kręgosłupa lub stawów. Do leczenia przeziębień mieszano smalec z ciepłym mlekiem i miodem.

Gęsi smalec - wykorzystanie w kuchni

  • Można go używać do smażenia. Ma niską temperaturę topnienia, ok. 40°C, za to wysoką temperaturę dymienia 220°C. Gęsi tłuszcz jest niemal bez smaku  i zapachu, pozostaje neutralnym w gotowych daniach. 
  • Ma naturalne właściwości konserwujące. Niegdyś gęsim smalcem zalewano kawałki mięsa, by przedłużyć ich świeżość. Ale przede wszystkim mięso w gęsim tłuszczu konfitowano. 
  • Gęsi smalec w słoiku może stać lodówce blisko rok, ciągle pozostając świeżym. 
  • Gęsi tłuszcz jest chętnie używany w kuchni francuskiej i żydowskiej. 

Zobacz także: Konfitowanie: co to za technika kulinarna? Do czego służy? Jak zrobić gęsinę confit?

Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Skąd wziąć gęsi smalec?

Najlepiej kupić jesienią świeżą, dorodną gęś. O tej porze roku gęsi są najsmaczniejsze. Następnie należy piec mięso na złoty kolor i zlać starannie cały tłuszcz wypływający z tuszki. Tłuszcz należy przecedzić, żeby był zupełnie czysty i wlać do słoika. Przechowywać w lodówce. Można rozlać do małych pojemników i trzymać w zamrażarce. Z dużej gęsi można uzyskać litrowy słoik smalcu.

Gdzie kupić gęś? Jak piec?

Zastanawiasz się, jaką gęś kupić? W czym ją piec? Oto kilka wybranych specjalnie dla Ciebie tematów:

Dlaczego gęś jest najlepsza na św. Marcina?

Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Lepsza gęś świeża czy mrożona?

Gęś - w jakim naczyniu piec gęsią tuszkę?

Galeria: 11 przepisów na gęsinę nie tylko na 11 listopada