Gęś - w jakim naczyniu piec gęsią tuszkę?
Gęś to ptak hodowlany, który w kulinariach zalicza się do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszył się dobrym zdrowiem (i nas smacznym mięsem), potrzebuje wybiegu. W jakim naczyniu najlepiej upiec doskonałe mięso gęsi - czy nadaje się do tego brytfanna? Sprawdź!
Spis treści
- Brytfanna, gęsiarka - jakie powinno być naczynie do pieczenia gęsi?
- Jak długo piec gęś?
- Ile kosztuje mięso z gęsi? Gdzie je kupić?
- Przepis na czosnkową gęś
Brytfanna, gęsiarka - jakie powinno być naczynie do pieczenia gęsi?
Gęś dobrze jest upiec w specjalnej żeliwnej brytfannie. Naczynie to nagrzewa się powoli i równomiernie. Dzięki temu utrzymuje stałą temperaturę i gęś dobrze się upiecze, mięso się nie wysuszy i będzie odpowiednio chrupiące z wierzchu. Żeliwna brytfanna do pieczenia gęsi powinna mieć pokrywę. Chodzi o to, aby zatrzymać aromat i odpowiednią wilgotność mięsa. Zanim ułożymy gęś w brytfannie, należy posmarować dno i boki naczynia masłem i podgrzać brytfannę w piekarniku. Gęś wkładamy do gorącego naczynia i do piekarnika ustawionego na maksymalną temperaturę. Gdy minie pół godziny, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C.
Jak długo piec gęś?
Gęś musi piec się tyle czasu, ile waży - na każdy kilogram przeznaczamy jedną godzinę pieczenia.
Ile kosztuje mięso z gęsi? Gdzie je kupić?
Gęś to wydatek ok. 50-60 zł. Najlepiej zamówić ją w znanym sklepie mięsnym, a nie szukać na bazarkach i w supermarketach.
Przepis na czosnkową gęś
Składniki:
- pieprz
- majeranek
- czosnek
- 1 kg jabłek
- gęś
Namaczamy gęś w solance (woda i 3-4 garście soli), nacieramy pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Gęsią tuszkę wypychamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki.
Wstawiamy do piekarnika i podczas pieczenia podlewamy co jakiś czas wytopionym tłuszczem i sosem.
Galeria: 11 przepisów na gęsinę