Gęś - w jakim naczyniu piec gęsią tuszkę?

2022-11-03 13:12

Gęś to ptak hodowlany, który w kulinariach zalicza się do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszył się dobrym zdrowiem (i nas smacznym mięsem), potrzebuje wybiegu. W jakim naczyniu najlepiej upiec doskonałe mięso gęsi - czy nadaje się do tego brytfanna? Sprawdź!

Gęsia tuszka w brytfannie
Autor: Shutterstock Gęś najlepiej piec w żeliwnej brytfannie, która nagrzewa się równomiernie.

Spis treści

  1. Brytfanna, gęsiarka - jakie powinno być naczynie do pieczenia gęsi?
  2. Jak długo piec gęś?
  3. Ile kosztuje mięso z gęsi? Gdzie je kupić?
  4. Przepis na czosnkową gęś

Brytfanna, gęsiarka - jakie powinno być naczynie do pieczenia gęsi?

Gęś dobrze jest upiec w specjalnej żeliwnej brytfannie. Naczynie to nagrzewa się powoli i równomiernie. Dzięki temu utrzymuje stałą temperaturę i gęś dobrze się upiecze, mięso się nie wysuszy i będzie odpowiednio chrupiące z wierzchu. Żeliwna brytfanna do pieczenia gęsi powinna mieć pokrywę. Chodzi o to, aby zatrzymać aromat i odpowiednią wilgotność mięsa. Zanim ułożymy gęś w brytfannie, należy posmarować dno i boki naczynia masłem i podgrzać brytfannę w piekarniku. Gęś wkładamy do gorącego naczynia i do piekarnika ustawionego na maksymalną temperaturę. Gdy minie pół godziny, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C.

Jak długo piec gęś?

Gęś musi piec się tyle czasu, ile waży - na każdy kilogram przeznaczamy jedną godzinę pieczenia.

Ile kosztuje mięso z gęsi? Gdzie je kupić?

Gęś to wydatek ok. 50-60 zł. Najlepiej zamówić ją w znanym sklepie mięsnym, a nie szukać na bazarkach i w supermarketach.

Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Przepis na czosnkową gęś

Składniki:

  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • 1 kg jabłek
  • gęś

Namaczamy gęś w solance (woda i 3-4 garście soli), nacieramy pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Gęsią tuszkę wypychamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki.

Wstawiamy do piekarnika i podczas pieczenia podlewamy co jakiś czas wytopionym tłuszczem i sosem.

Galeria: 11 przepisów na gęsinę