Gęś duszona z jabłkami: łatwy przepis na pyszną gęsinę
2023-11-09
łatwy
60 min
4
11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości, lecz także dzień św. Marcina. Warto z tej okazji przygotować pyszną gęsinę - zgodnie z polską tradycją. Gęś duszona z jabłkami nie wymaga wiele wysiłku!
SKŁADNIKI
- 2 udka z gęsi
- łyżka smalcu
- 15 g przyprawy do kurczaka
- cebula
- 4 jabłka
- 2-3 marchewki pokrojone w kostkę (albo mrożona marchewka w kostce- pół opakowania)
- kawałek dyni pokrojonej w kostkę (objętościowo tyle samo, co marchewki)
- litr rosołu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Marchewki i dynię pokrój w kostkę.
- Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
- Podlej rosołem, dodaj marchewkę i duś do miękkości.
- Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka i dynię, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka i dynia zmiękną, ale się nie rozpadną.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi
Zobacz naszą galerię z gęsiną w roli głównej