Gęś duszona z jabłkami: łatwy przepis na pyszną gęsinę

2023-11-09
Gęś duszona z jabłkami: łatwy przepis na pyszną gęsinę
Autor: Shutterstock Gęś duszona z jabłkami, marchewką i dynią nabiera delikatniejszego, owocowo-warzywnego smaku.
łatwy
60 min
4

11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości, lecz także dzień św. Marcina. Warto z tej okazji przygotować pyszną gęsinę - zgodnie z polską tradycją. Gęś duszona z jabłkami nie wymaga wiele wysiłku!

SKŁADNIKI

  • 2 udka z gęsi
  • łyżka smalcu
  • 15 g przyprawy do kurczaka
  • cebula
  • 4 jabłka
  • 2-3 marchewki pokrojone w kostkę (albo mrożona marchewka w kostce- pół opakowania)
  • kawałek dyni pokrojonej w kostkę (objętościowo tyle samo, co marchewki)
  • litr rosołu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Marchewki i dynię pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
  • Podlej rosołem, dodaj marchewkę i duś do miękkości.
  • Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka i dynię, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka i dynia zmiękną, ale się nie rozpadną.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Zobacz naszą galerię z gęsiną w roli głównej

redakcja
więcej