Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja
2021-10-20
łatwy
100 min
4
Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja to prawdziwy przysmak i bardzo oryginalny pomysł na przystawkę. Nie jest to danie ani skomplikowane, ani pracochłonne. Wypróbuj nasz przepis na faszerowaną gęsią szyję z pysznym nadzienie zrobionym z kaszy jęczmiennej i żołądka gęsiego.
SKŁADNIKI
- szyja gęsi ze skórą
- żołądek z gęsi
- szklanka kaszy jęczmiennej
- cebula
- łyżka masła
- 3/4 litra bulionu drobiowego
- pęczek natki pietruszki
- majeranek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z szyi ściągnij skórę, natrzyj ją solą i majerankiem.
- Żołądek i szyję bez skóry ugotuj do miękkości w bulionie. Wyjmij szyję, obierz mięso, posiekaj razem z żołądkiem.
- Kaszę zalej gorącym bulionem, by napęczniała.
- Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj mięso, chwilę razem smaż. Wymieszaj z kaszą, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Natkę opłucz, drobno posiekaj, wymieszaj z farszem.
- Wypełnij farszem skórę, zaszyj ją starannie z obu stron, zalej pozostałym bulionem i duś pod przykryciem około godziny.
- Gęsią szyję podawaj na zimno z ostrym sosem.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi