Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja

2024-11-09
miesięcznik Zdrowie
Faszerowana gęsia szyja
Autor: Shutterstock Gęsia szyja nadziewana wyśmienitym farszem ze mielonych podrobów i kaszy jęczmiennej
łatwy
100 min
4

Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja to prawdziwy przysmak i bardzo oryginalny pomysł na przystawkę. Nie jest to danie ani skomplikowane, ani pracochłonne. Wypróbuj nasz przepis na faszerowaną gęsią szyję z pysznym nadzienie zrobionym z kaszy jęczmiennej i żołądka gęsiego. 

"Gęsi pipek" (czasem pisane też jako "gęsi pipka") to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, zwłaszcza tej pochodzącej z regionu Europy Wschodniej, w tym Polski. Jest to danie, które pierwotnie przygotowywano z żołądków lub szyjek gęsich. Pomimo mylącej nazwy, "gęsi pipek" nie oznacza czegoś nieprzyjemnego – słowo "pipek" pochodzi od jidysz i w dosłownym tłumaczeniu oznacza coś w rodzaju "brzuszek" lub "żołądek".

Jak wygląda danie "gęsi pipek"?

Typowy przepis na gęsi pipek polega na:

Faszerowaniu szyjek gęsich – najczęściej nadzieniem zrobionym z mąki, cebuli, wątróbki, tłuszczu z gęsi (smalcu) i przypraw. Szyjki gęsie były myte, a ich skórki zszywano lub zawijano, aby tworzyły swego rodzaju „kieszeń” na farsz.

Duszeniu lub pieczeniu – faszerowane szyjki gotowano na wolnym ogniu lub pieczono, aż farsz był miękki i dobrze przyprawiony.

Współcześnie potrawę można spotkać w różnych wersjach, także przygotowywaną z innych mięs lub drobiu, ale kluczowa jest idea faszerowanej szyjki, co nadaje daniu charakterystyczny smak.

SKŁADNIKI

  • szyja gęsi ze skórą
  • żołądek z gęsi
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • łyżka masła
  • 3/4 litra bulionu drobiowego
  • pęczek natki pietruszki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z szyi ściągnij skórę, natrzyj ją solą i majerankiem.
  • Żołądek i szyję bez skóry ugotuj do miękkości w bulionie. Wyjmij szyję, obierz mięso, posiekaj razem z żołądkiem.
  • Kaszę zalej gorącym bulionem, by napęczniała.
  • Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj mięso, chwilę razem smaż. Wymieszaj z kaszą, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Natkę opłucz, drobno posiekaj, wymieszaj z farszem.
  • Wypełnij farszem skórę, zaszyj ją starannie z obu stron, zalej pozostałym bulionem i duś pod przykryciem około godziny.
  • Gęsią szyję podawaj na zimno z ostrym sosem.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi
miesięcznik Zdrowie