Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja
Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja to prawdziwy przysmak i bardzo oryginalny pomysł na przystawkę. Nie jest to danie ani skomplikowane, ani pracochłonne. Wypróbuj nasz przepis na faszerowaną gęsią szyję z pysznym nadzienie zrobionym z kaszy jęczmiennej i żołądka gęsiego.
"Gęsi pipek" (czasem pisane też jako "gęsi pipka") to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, zwłaszcza tej pochodzącej z regionu Europy Wschodniej, w tym Polski. Jest to danie, które pierwotnie przygotowywano z żołądków lub szyjek gęsich. Pomimo mylącej nazwy, "gęsi pipek" nie oznacza czegoś nieprzyjemnego – słowo "pipek" pochodzi od jidysz i w dosłownym tłumaczeniu oznacza coś w rodzaju "brzuszek" lub "żołądek".
Jak wygląda danie "gęsi pipek"?
Typowy przepis na gęsi pipek polega na:
Faszerowaniu szyjek gęsich – najczęściej nadzieniem zrobionym z mąki, cebuli, wątróbki, tłuszczu z gęsi (smalcu) i przypraw. Szyjki gęsie były myte, a ich skórki zszywano lub zawijano, aby tworzyły swego rodzaju „kieszeń” na farsz.
Duszeniu lub pieczeniu – faszerowane szyjki gotowano na wolnym ogniu lub pieczono, aż farsz był miękki i dobrze przyprawiony.
Współcześnie potrawę można spotkać w różnych wersjach, także przygotowywaną z innych mięs lub drobiu, ale kluczowa jest idea faszerowanej szyjki, co nadaje daniu charakterystyczny smak.
SKŁADNIKI
- szyja gęsi ze skórą
- żołądek z gęsi
- szklanka kaszy jęczmiennej
- cebula
- łyżka masła
- 3/4 litra bulionu drobiowego
- pęczek natki pietruszki
- majeranek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z szyi ściągnij skórę, natrzyj ją solą i majerankiem.
- Żołądek i szyję bez skóry ugotuj do miękkości w bulionie. Wyjmij szyję, obierz mięso, posiekaj razem z żołądkiem.
- Kaszę zalej gorącym bulionem, by napęczniała.
- Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj mięso, chwilę razem smaż. Wymieszaj z kaszą, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Natkę opłucz, drobno posiekaj, wymieszaj z farszem.
- Wypełnij farszem skórę, zaszyj ją starannie z obu stron, zalej pozostałym bulionem i duś pod przykryciem około godziny.
- Gęsią szyję podawaj na zimno z ostrym sosem.