Piersi z młodej gęsi pieczone w jabłkach i majeranku
2022-11-04
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Piersi z gęsi pieczone w jabłkach i majeranku nawiązują do najstarszego przepisu na gęsinę. Przepis ten pochodzi z pierwszej książki kucharskiej "Compendium fenculorum, albo zebranie potraw". W recepturze z 1682 mistrz Stanisław Czerniecki radzi gęś natrzeć majerankiem, a do środka włożyć jabłka. Następnie piec powoli na rożnie. Dzisiaj rzadko kto ma rożen oraz zdrowie, żeby zjeść całą gęś. Wypróbujcie ten unowocześniony przepis i cieszcie się smakiem gęsiny nie tylko na świętego Marcina.
SKŁADNIKI
- 1 kg (około) podwójnej piersi z gęsi z kością
- 2 jabłka
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- ½ łyżeczki kolendry mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej w płatkach
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z gęsi natrzeć majerankiem, solą i pozostałymi przyprawami. Odstawić do lodówki na 12 godzin.
- Jabłek nie obierać. Pokroić na cząstki. Ułożyć na dnie naczynia do pieczenia.
- Na jabłkach ułożyć pierś z gęsi. Przykryć pokrywką.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 200°C.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć piersi i piec dalej do zrumienia, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
- Podawać z knedlami ze śliwką lub kopytkami i dżemem borówkowym.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi