Piersi z młodej gęsi pieczone w jabłkach i majeranku

Piersi z gęsi pieczone w jabłkach i majeranku
Autor: Shutterstock.com Piersi z gęsi pieczone w jabłkach i majeranku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Piersi z gęsi pieczone w jabłkach i majeranku nawiązują do najstarszego przepisu na gęsinę. Przepis ten pochodzi z pierwszej książki kucharskiej "Compendium fenculorum, albo zebranie potraw". W recepturze z 1682 mistrz Stanisław Czerniecki radzi gęś natrzeć majerankiem, a do środka włożyć jabłka. Następnie piec powoli na rożnie. Dzisiaj rzadko kto ma rożen oraz zdrowie, żeby zjeść całą gęś. Wypróbujcie ten unowocześniony przepis i cieszcie się smakiem gęsiny nie tylko na świętego Marcina. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg (około) podwójnej piersi z gęsi z kością
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej w płatkach
  • sól 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z gęsi natrzeć majerankiem, solą i pozostałymi przyprawami. Odstawić do lodówki na 12 godzin. 
  • Jabłek nie obierać. Pokroić na cząstki. Ułożyć na dnie naczynia do pieczenia. 
  • Na jabłkach ułożyć pierś z gęsi. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 200°C. 
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć piersi i piec dalej do zrumienia, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. 
  • Podawać z knedlami ze śliwką lub kopytkami i dżemem borówkowym. 
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

ZOBACZ: Magda Gessler poleca GĘSINĘ na 11 listopada

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej