Czulent: przepis na tradycyjne danie kuchni żydowskiej

2022-08-26
Czulent
Autor: Shutterstock Czulent to rodzaj wolno gotowanego dania jednogarnkowego w typie gulaszu.
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, rodzaj wolno gotowanego gulaszu. Głównymi składnikami czulentu są: koszerne mięso, fasola lub ciecierzyca, kasza jęczmienna lub jaglana. Czasami dodaje się do niego ziemniaki, gotowane jajka lub knedle. Czulent doprawiony jest cebulą i czosnkiem. Czulent tradycyjnie spożywany był przez Żydów w szabat, bo było to danie, które spokojnie dochodziło w rozgrzanym w piątek piecu.

W związku z tym, że według ortodoksyjnej tradycji żydowskiej w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad. Dlatego specjalne miejsce w piecu kuchennym, służące do przechowywania ciepłych potraw, nazywa się szabaśnikiem. Czulent to danie, które świetnie wyjdzie nam w wolnowarze, a także danie, które lubi być podgrzewane i w efekcie zyskuje na smaku.

SKŁADNIKI

  • 20 dag fasoli (moczonej przez noc)
  • 1 kg mostka wołowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek pęczaku
  • 8 ziemniaków
  • 3–4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku ułóż warstwami fasolę, pokrojone mięso i podsmażoną na złoto na oleju cebulę, posiekany
    czosnek, kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki.
  • Każdą warstwę posyp  solą i pieprzem.
  • Zalej wrzącą wodą, żeby przykryła górną warstwę, i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj 3–4 godziny na bardzo małym ogniu, garnek szczelnie przykrywając folią aluminiową i pokrywką, albo piecz w temperaturze 150°C.
  • Potrawy nie powinno się mieszać, ale trzeba 2–3 razy wstrząsnąć.
  • Podawaj na gorąco, posypaną zieleniną.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz