Gęsina: gdzie kupić najlepszą gotową gęś

2022-11-03 13:02

W ramach akcji “Gęsina na św. Marcina” wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Zobacz, gdzie kupisz i zjesz najlepszą gęsinę w Polsce!

Pieczona gęś
Autor: Shutteratock Pieczona gęś to bardzo smaczne danie, idealne na świąteczne dni.

Oto restauracje biorące udział w akcji GĘSINA NA ŚW. MARCINA 2021, gdzie możecie zjeść lub zamówić z dostawą do domu najlepszą gęsinę w Polsce.

Gdzie kupić gęsinę: dolnośląskie

Aquakultura, szef kuchni Łukasz Dzikowski, 58-562 Podgórzyn, ul. Stawy Podgórzyńskie 1, tel. 75 753 56 42, https://www.facebook.com/Aquakultura

Bardo Hotel, szef kuchni Krzysztof Zimnocha, 57-256 Bardo, ul Lipowa 5, tel. 748844110, https://www.facebook.com/hotelbardo

Enigma Restobar, szef kuchni Marcin Korczak, 50-101 Wrocław, Rynek 16/17, tel. 71 343 14 13, https://www.facebook.com/EnigmaRestobarWroclaw

Kaczka i Wino, Villa Elise, szefowa kuchni Agnieszka Kukin, Stronie Śląskie, ul. Mickiewicza 9, tel. 74 814 25 16, www.villaelise.pl

Regionalne Talerze, Platinum Mountain Hotel & SPA, szef kuchni Piotr Sabala, Kilińskiego 15B, 58-580 Szklarska Poręba, tel. 756299907, https://www.facebook.com/PlatinumMountainHotel

Sielskie Wzgórze, szef kuchni Rajmund Królik, 58-113 Lutomia Górna, os. Podgórze 29a, https://www.facebook.com/Sielskie-wzg%C3%B3rze-106781904513258

Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Gdzie kupić gęsinę: lubelskie

Kuchnia Otwarta, szef kuchni Tomasz Gregorowicz , 20-701 Lublin, Nałęczowska 18, tel. 791 333 111 https://www.facebook.com/kuchniaotwarta

Niebo i Las, szef kuchni Sławomir Piwowarski, Monika Urban, Edyta Zielonka, Łąki 45A, 24-160 Wąwolnica tel. 512 371 309, https://www.facebook.com/nieboilas

Perłowa Pijalnia Piwa, szef kuchni Tomasz Tarka,20-001 Lublin, ul. Bernardyńska 15A, tel. 667 994 487 www.perla.pl/pijalnia-piwa

TINTO Wine Bar Restauracja, szef kuchni Jarosław Zawadzki, Władysława Łokietka 3, 20-001 Lublin, tel. 730320580 www.facebook.com/tintolublin

Łódzkie  Restauracja Gęś i Wino, szef kuchni Marzena Domagała, Spała, ul. Hubala 15, 97-215 Inowłódz, tel. 447101555,http://gesiwino.pl 

Medical Spa Hotel Lawendowe Termy****, szefowa kuchni Urszula Czyżak, ul. Jakuba Świnki 10, 99-210 Uniejów, tel. 42 2334700 www.lawendowetermy.pl

Kujawsko-PomorskieZakole Smaku, Rancho Nieszawka , szef kuchni Tomasz Szymański, Prosta 8, 87-103 Mała Nieszawka, tel 56 678 73 59  www.rancho-nieszawka.pl

Gdzie kupić gęsinę: małopolskie

Belle Epoque, szef kuchni Arkadiusz Mizera, 33-113 Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50www.dwor-prezydencki.pl/restauracja

Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,33-101 Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25www.tarnow.cristalpark.pl

Filipa 18 Food Wine Art, szef kuchni Marcin Sołtys,31-150 Kraków, ul. Świętego Filipa 18, tel. 12 300 30 33www.indigokrakow.com/restauracja

Karcma u Wróbla, szef kuchni Paweł Figlewicz, 34-530 Bukowina Tatrzańska, ul. Kościuszki 202, tel 602 396 029 https://www.facebook.com/karcmauwroblabukowina

Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, szef kuchni Tomasz Trafiał,30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 10www.magnifica.pl

Restauracja Four, szef kuchni Tomasz Kowal, 31-123 Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10www.restauracjafour.pl

Różana – Batorego 19, szef kuchni Rafał Kopka, 33-100 Tarnów, ul. Batorego 19 697 567 776, https://www.facebook.com/Batorego19  

Enoteka Pergamin, szef kuchni Adrian Bartyzel, Norbert Dzióba,31-001 Kraków, ul. Grodzka 39, tel. 797 705 515https://pl-pl.facebook.com/enoteka.pergamin

Pałac Goetz, szef kuchni Paweł Kras, 32-800 Brzesko, ul. Barona Jana Gotza 6, tel. 14 686 56 00, www.facebook.com/palacgoetz/  

Unique Taste , hotel Unicus Palace, szef kuchni Paweł Gącek, 31-021 Kraków, ul. Floriańska 28, tel. 12 201 01 01www.hotelunicuspalace.pl

"Powiśle", Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus,33-200 Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00www.dabrowa.cristalpark.pl/restauracja

Chochołowy Dwór - Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek, 32-048 Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00 www.chocholowydwor.pl

Czarna Owca, Hotel Piwniczna SPA & Conference, szef kuchni Karol Dara, 33-350 Piwniczna Zdrój, ul. Gąsiorowskiego 5, tel. 515031127, https://www.facebook.com/HOTEL.PIWNICZNA

A’bracciate, szef kuchni Dawid Motyka, 30-337 Kraków, ul. Mieszczańska 10, tel. 731371419, https://www.facebook.com/abracciate

La terazza, szef kuchni Sebastian Włoszczyk, Rynek Główny 19, 31-008 Kraków, tel.12 422 14 02, https://www.facebook.com/laterrazzakrakow

Wentzl, szef kuchni Sebastian Włoszczyk, Rynek Głowny 19, 31-008 Kraków, 12 430 26 64, https://www.facebook.com/Wentzl-Hotel--121411014575311

Nowy Spichlerz, Dwór w Tomaszowicach, szef kuchni Mateusz Guzik, Tomaszowice, ul. Krakowska 68, tel 603680286, https://www.facebook.com/nowyspichlerzrestauracja

Manana, szef kuchni Mateusz Guzik, 31-504 Kraków, ul. Kurkowa 1, tel 605 681527, https://www.facebook.com/mananacateringkrakow

Bistro The hours , szef kuchni Mateusz Suliga, 31-017 Kraków, ul. Św. Jana 15, tel. 123711501, https://www.facebook.com/bistrothehours

Oranżeria Faustyny 14 , szef kuchni Tomasz Borecki,30-418 Kraków, ul. Siostry Faustyny 14, tel. 881414122, https://www.facebook.com/Oranzeria.Faustyny14

Gdzie kupić gęsinę: mazowieckie

Akademia Restauracja, szef kuchni Michał Zygmunt,02-548 Warszawa, ul. Różana 2 lok. 61, tel. 22 828 99 11www.restauracjaakademia.pl

Aruana, Hotel Narvil, szef kuchni Adam Kotomski, Czesława Miłosza 14A 05-140 Serock, tel 519 041 343, https://www.facebook.com/AruanaRestaurant

Bursztynowa Bistro, szef kuchni Wojciech Kaza, 00-029 warszawa, ul. Nowy Świat 37, tel 519 310110, https://www.facebook.com/BursztynowaBistro

Foccacia Ristorante, szef kuchni Robert Staniszewski, Senatorska 13/15, 00-075 Warszawa 22 829 69 69 https://focaccia.pl/

Hotel BoniFaCio, szef kuchni Dariusz Ratuszniak,Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00www.hotelbonifacio.pl

Koneser Grill, szef kuchni Piotr Wójcik, 03-736 Warszawa, ul. Ząbkowska 29/B008, tel 798185692, https://www.facebook.com/konesergrill

Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś, szef kuchni Sebastian Olma,05-622 Bielsk Duży, Mała Wieś 40, tel. 782 404 040www.palacmalawies.pl/restauracja

Stary Dom, szef kuchni Łukasz Federowicz,02-620 Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600471471 www.restauracjastarydom.pl

Stolica, szef kuchni Piotr Augustyńczyk 00-256 Warszawa, ul. Szeroki Dunaj 1/3 , tel. 604598764, https://www.facebook.com/restauracjastolica

U Wieniawy, szef kuchni Krzysztof Kowalski, Plac Piłsudskiego 9, 00-078 Warszawa, tel. 573 000 526 https://www.facebook.com/uwieniawy

Willa Brzegi , szef kuchni Marcin Przytuła, 05- Józefów, ul Wodna 1A , tel.: 500 645 860https://www.facebook.com/willabrzegi

Zwierzyniec Beer&Rest , szef kuchni Michał Matuszewski , 00-028 Warszawa, ul. Bracka 18 tel. 6639259938, https://www.facebook.com/ZwierzyniecBeerRest

Gdzie kupić gęsinę: podkarpackie

Restauracja Bosko, szef kuchni Maciej Łabuński, 37-700 Przemyśl, ul. Władycze 1, tel. 695 423 832 www.restauracjabosko.pl

Gdzie kupić gęsinę: podlaskie

„Restaurant & Bar Cristal” Best Western Hotel Cristal, szef kuchni Łukasz Rakowski,15-424 Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59    www.hotelcristal.com.pl

Retro, szef kuchni Żaneta Grzymała , 18-400 Łomża, ul. Nowogrodzka 157, tel 600 700 307 https://www.facebook.com/restauracjaretro

Gdzie kupić gęsinę: pomorskie

Chmielna by Grzegorz Labuda, szef kuchni Grzegorz Labuda, 80-748 Gdańsk, ul. Chmielna 26, tel. 58 582 02 11, www.restauracjachmielna.pl

Dym na wodzie, szef kuchni Rafał Niewiarowski, 76-200 Słupsk, Bałtycka 8, tel. 793 432 403, https://www.facebook.com/Dym-Na-Wodzie-362457000539624

Endi Winehouse, szef kuchni Damian Dopieralski, ul Powstańców Warszawy 9, 81-764 Sopot, tel 574 400 888, https://www.facebook.com/EndiWinehouseRestaurant   

M15 Restaurant & Bar szef kuchni Adrian Gabryszak, 81-715 Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827https://www.facebook.com/m15.sopot/  

Restauracja Polskie Smaki, szef kuchni Krystian Szidel, 81-718 Sopot, Powstańców Warszawy 10, tel. 58 767 18 19 60 www.restauracjapolskiesmaki.com   

Stacja Smaku, szef kuchni Mariusz Sulikowski,Udorpie 93, 77-100 Bytów tel. 530 336 100https://www.facebook.com/stacjasmaku.Bytow 

Restauracja Tabun, szef kuchni Mariusz Szymichowski,80-174 Gdańsk, Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499www.restauracjatabun.kuznia.net 

Zajazd Ostoja Sporysz, szef kuchni Andrzej Lenio,77-304 Rzeczenica, Sporysz 8, tel. 504 231 303, www.pl-pl.facebook.com/zajazdostojasporysz

Gdzie kupić gęsinę: śląskie

Bukova Restauracja z klimatem, szefowa kuchni Aneta Nalepa, 43-470 Istebna, ul. Istebna 464, tel. 608547477, https://www.facebook.com/bukovarestauracjazklimatem/

Collina, szef kuchni Zbigniew Tucholski,42-674 Zbrosławice, ul. Wolności 17 , tel 660 775728, https://www.facebook.com/restauracja.collina

Crystal restauracja Hotelu Crystal Mountain, szef kuchni Kamil Sadzikowski, 43-460 Wisła, ul. Bukowa 19 A tel 334434 801, https://www.facebook.com/CrystalMountainWisla

Cysterska Restauracja, szef kuchni Kacper Luleczko, 47-430 Rudy, ul. Cysterska 4, tel. 512 534 472, https://www.facebook.com/restauracjacysterska

Gilera, szef kuchni Łukasz Zakrzewski, 41-600 Świętochłowice, ul. Aleja Parkowa 1, tel 792477999, https://www.facebook.com/Gilera-Restauracja-2008829392691080

La Vineria Ristorante, szef kuchni Marcin Pawlak, 40-761 Katowice, ul. Panewicka 88, tel. 603080812, https://www.facebook.com/LaVineriaRistorante

Złoty Groń, Hotel & Restauracja, szefowa kuchni Szymon Kozioł, Łukasz Palarczyk,43-470 Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88   www.hotelzlotygron.pl

Za bunkrem, szef kuchni Szczepan Orzechowski, 42-674 Zbrosławice, ul Wolności 123 B, tel. 880 545 464, https://www.facebook.com/Za-Bunkrem-103132141111460

Winestone, Mercure Katowice Centrum, szef kuchni Dariusz Paździera, 40-098 Katowice, ul. Młyńska 6, tel. 503 803 957 https://www.facebook.com/WinestoneKatowice

Chef Bistro Pub, szef kuchni Arkadiusz Kamiński, 43-200 Pszczyna, Marii Skłodowskiej- Curie 54 tel. 506 454 569, https://www.facebook.com/Chef-Bistro-pub-100158215142751

Gdzie kupić gęsinę: warmińsko-mazurskie

Romantyczna, restauracja Hotelu SPA dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, szef kuchni Sławomir Kwaśniewski, 14-100 Ostróda, Wysoka Wieś 22, tel 896471111   h ttps://www.facebook.com/HotelSPADrIrenaErisWzgorzaDylewskie

Świętokrzyskie Leliwa, szef kuchni Jan Maślikowski, 26-200 Końskie, ul. Zamkowa 17, tel. 41 347 11 29www.restauracjaleliwa.com https://www.facebook.com/leliwaprzeworsk  

Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń,ul. Opatowska 19, 27-600 Sandomierz, tel 15 832 12 12https://www.facebook.com/Widnokrąg

WielkopolskieFIGA, szef kuchni Dawid Klimaniec, 62-064 Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749, www.figarestauracja.pl

Kuchnia Pod Gajem, szef kuchni Artur Tuszyński, 62-080 Ceradz Kościelny, ul. Pod Gajem 1 , tel. 600019800, https://www.facebook.com/CountryParkPodGajem

Oregano & Wine, szef kuchni Tomasz Zdrenka, 60-774 Poznań, ul. Śniadeckich 25, tel 600010095, https://www.facebook.com/OreganoAndWine

Puszczyk, szef kuchni Tomasz Dolski, 62-040 Puszczykowo, ul. Wysoka 8, tel. 61 813 30 72, https://www.facebook.com/WielspinPuszczykowo

Taste it „Taste_it”, HOT_elarnia**** & SPA_larnia kcal, szef kuchni Mateusz Gubała, 62-040 Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 61 898 37 80   www.hotelarnia.pl/restauracja

Vinoteka Poznańska 19, ul Poznańska 19, 64-300 Nowy Tomyśl , szef kuchni Marek Kmiecik, tel. 602 108 369 https://poznanska19.business.site/ https://www.facebook.com/poznanska19/

Gdzie kupić gęsinę: zachodniopomorskie

Restauracja La Maison - Hotel Leda SPA, szef kuchni Wiesław Ogrodowski, ul. Kasprowicza 23, 78-100 Kołobrzeg, tel. 608 626 004www.hotelleda.pl/restauracja-la-maison-w-kolobrzegu 

Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Maciej Żukowski, 78-131 Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, tel. 94  711 36 82 www.havethotel.pl  

Park Hotel, szef kuchni Tomasz Madera,ul. Plantowa 1, 70-527 Szczecin, tel. 91 434 00 50   www.parkhotel.szczecin.pl 

Restauracja Sublima, szef kuchni Andrzej Jakomulski,78-100 Kołobrzeg, ul. Dworcowa 10, tel. 94 711 29 29 www.restauracjasublima.pl