Przepis na pyszną gęś z jabłkami
2021-11-04
łatwy
300 min
4
Polecamy doskonały przepis na gęś z jabłkami. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną pieczoną gęś z jabłkami na świętego Marcina. Ile piec gęsinę? Jak przygotować mięso? Z czym podawać gęś? Oto wyjątkowy przepis na gęś z jabłkami według sprawdzonej receptury.
SKŁADNIKI
- 1 gęś ważąca około 4,5-5 kg
- 2 kg niedużych kwaśnych jabłek
- 6 łyżeczek majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
- Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać przyprawy ziołowe i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na godzinę.
- Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda. Umieścić w jamie brzusznej gęsi i zszyć.
- Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi ok. 4 godzin.
- W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, który się z niej wytopił.
- Upieczoną gęś pokroić na porcje i ułożyć na półmisku, a następnie obłożyć jabłkami.
- Zebrany tłuszcz można zlać do słoiczka i włożyć do lodówki. Już po kilku godzinach zmieni się w smalec.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi