Przepis na pyszną gęś z jabłkami

2021-11-04
Vanessa Nachabe
sezon-na-gesine-podajemy-przepis-na-zupe-z-podrobow-i.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona gęś z jabłkami to tradycyjna potrawa na św. Marcina
łatwy
300 min
4

Polecamy doskonały przepis na gęś z jabłkami. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną pieczoną gęś z jabłkami na świętego Marcina. Ile piec gęsinę? Jak przygotować mięso? Z czym podawać gęś? Oto wyjątkowy przepis na gęś z jabłkami według sprawdzonej receptury.

SKŁADNIKI

  • 1 gęś ważąca około 4,5-5 kg
  • 2 kg niedużych kwaśnych jabłek
  • 6 łyżeczek majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
  • Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać przyprawy ziołowe i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na godzinę.
  • Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda. Umieścić w jamie brzusznej gęsi i zszyć.
  • Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi ok. 4 godzin.
  • W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, który się z niej wytopił.
  • Upieczoną gęś pokroić na porcje i ułożyć na półmisku, a następnie obłożyć jabłkami.
  • Zebrany tłuszcz można zlać do słoiczka i włożyć do lodówki. Już po kilku godzinach zmieni się w smalec.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi
Vanessa Nachabe