Pomidory na zimę: proste sposoby na przechowywanie pomidorów

2022-08-19 8:11

Co zrobić z pomidorów na zimę, by  łatwo móc skorzystać z zapasów? Zimą nie trzeba sięgać do puszek czy koncentratów, aby pomidory mogły gościć na naszym stole. Wystarczy np. je tylko zamrozić, aby mieć odpowiedni zapas tych warzyw na zimowe dni.

sezon_na_pomidory_jak_zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomidory można zamrozić całe, pocięte w kawałki a także już przetworzone i gotowe do użycia.

Spis treści

  1. Pomidory można zamrozić na zimę
  2. Przetwory z pomidorów na zimę
  3. Galeria:  Co zrobić z pomidorów na zimę - 13 prostych przepisów
  4. Metoda 2w1

Pomidory można zamrozić na zimę

Aby mieć zapas pomidorów na zimę jest parę możliwości. Jedna to zamrożenie całych pomidorów, aby móc je potem przerobić na zupę, sos czy usmażyć. Wystarczy całe pomidory razem ze skórką przemyć, wysuszyć, a potem opakowane w folię włożyć do zamrażarki.  Gdy zechcemy ich użyć, wystarczy je tylko przemyć pod mocnym strumieniem ciepłej wody, obrać ze skóry, rozmrozić odkładając na około kwadrans i używać do woli.

Przetwory z pomidorów na zimę

Drugi sposób to zrobić przecier pomidorowy. Jednak wówczas będziemy z nich mogli zrobić praktycznie tylko zupę albo sos. Pomidory na przecier powinny być średnio twarde, ale soczyste i dojrzałe. Należy je umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Duże trzeba pokroić na mniejsze cząsteczki. Potem trzeba warzywa zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować - zależy co ma się akurat pod ręką. Tak przygotowane pomidory trzeba przyprawić, posolić, zagotować (można też odparować przecier, by był bardziej gęsty) i przelać do wyparzonych słoików a następnie pasteryzować. Polecamy: Co zrobić z dużą ilością pomidorów?

Ciekawa metodę przechowywania pomidorów znajdziesz pod galerią ⇓⇓

Galeria:  Co zrobić z pomidorów na zimę - 13 prostych przepisów

Metoda 2w1

Trzecia metoda to połączenie dwóch poprzednich sposobów przechowania pomidorów na zimę. Można zrobić z pomidorów gotowe przetwory - na przykład sos pomidorowy i przecier, a zamiast pasteryzować je w słojach - zamrozić. Warto od razu przygotować z przetworów porcje odpowiednie do jednorazowego zużycia - podpowiedź znajdziecie na zdjęciu. Gotowy sos pomidorowy po zamrożeniu w foremkach silikonowych można przełożyć do pudełka czy foliowej torby i wyjmować po jednym - dwóch kawałkach. Można też zamknąć przecier w torebce nadając mu kształt walca, a po wstępnym zamrożeniu  pociąć walec na mniejsze porcje - talarki i takie umieścić w pudełkach w zamrażarce.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?