Co zrobić z jedzeniem po świętach? Jakie produkty można zamrażać?
Święta, święta i po świętach. Co zrobić z resztkami jedzenia, które szkoda wyrzucić? Schab, rolada mięsna, paszteciki do barszczu, a nawet pasztet! Produkty w zamrażarce mogą leżeć pół roku. Nie wszystkie jednak nadają się do mrożenia. Sprawdź, co wolno mrozić, a czego nie i ile czasu można trzymać w zamrażarce warzywa, a ile mięso.
Spis treści
- 2 podstawowe zasady zamrażania produktów
- Produkty, które do mrożenia się nie nadają to:
- Jak długo można mrozić mięso?
- Jak długo można mrozić warzywa?
- Dlaczego drób mrozimy krócej niż inne rodzaje mięs?
2 podstawowe zasady zamrażania produktów
Pierwszą i podstawowa zasadą zamrażania jest to, że temperatura w zamrażarce nie może być wyższa niż -18 stopni Celsjusza. Mrozimy prawie wszystko, nawet bułki i chleb. Drugą ważną zasadą jest to, że lepiej przechowują się w zamrażarce produkty świeże niż te ugotowane.
Produkty, które do mrożenia się nie nadają to:
jajka
soki
majonez
banany
sałata
Jak długo można mrozić mięso?
wołowina i cielęcina - do 8 miesięcy
wieprzowina - do 6 miesięcy
mięso mielone - do 2 miesięcy
schabowe, gulasz - do 6 miesięcy
mięso drobiowe, ryby morskie i słodkowodne - do 3-4 miesięcy
Jak długo można mrozić warzywa?
owoce - do 5-6 miesięcy
warzywa twarde, korzeniowe - do 3-6 miesięcy
warzywa miękkie - do 12 miesięcy
Dlaczego drób mrozimy krócej niż inne rodzaje mięs?
Drób zawiera więcej tłuszczów nienasyconych, które łatwiej i szybciej ulegają utlenianiu, dlatego właśnie mrozimy je krócej - do 3-4 miesięcy.
Dziczyzna oraz kiełbasa mogą przeleżeć w zamrażarce nawet pół roku, ale już dzikie ptactwo jedynie 2 miesiące.