Witamina B6 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B6?

Witamina B6 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B6?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ryby i suszone owoce są doskonałymi źródłami witaminy B6.

Witamina B6 wywodzi się z grupy witamin B i bierze udział w licznych procesach zachodzących w organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina B6 i dlaczego warto jeść je każdego dnia.

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, adermina)

Znajdziemy ją w:

  • mięsie

  • rybach

  • drobiu

  • jajkach

  • mleku

  • drożdżach

  • warzywach (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola)

  • zbożach (kiełki pszenicy)

  • soi

  • orzeszkach ziemnych

  • orzechach włoskich

  • pestkach dyni i słonecznika

  • bananach

  • napojach energetycznych

Witamina B6 - niedobór

Brak witaminy B6 wpływa na: zmiany w szpiku kostnym, nieprawidłowości w układzie nerwowym (drgawki), depresję, apatię, bezsenność, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenia nerwów, zmniejszoną odporność na infekcje, stany zapalne skóry, niedokrwistość, kamicę nerkową, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów.

Witamina B6 - właściwości

Witamina B6 odpowiada w naszym organizmie za: przemiany aminokwasów, procesy krwiotwórcze, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry i wypadania włosów.

Ocena: 4,4