Wesele roku: menu na królewskie przyjęcie Harry'ego i Meghan
Przed weselnym przyjęciem księcia Harrego i Meghan Markle zajrzeliśmy do królewskiej kuchni na Zamku Windsor. To tutaj, pod dowództwem szefa kuchni Marka Flanagana, 30-osobowy zespół szykuje przyjęcie weselne księcia Harry'ego i Meghan Markle. Polecamy również: Malinowy tort Claire Ptak cukierniczki królewskiego wesela
Prace przygotowawcze trwają już od lutego. W marcu książę Harry i pani Markle wzięli udział w kilku próbach degustacyjnych. Osobiście decydowali o każdym elemencie menu.
A już 19 maja od bladego świtu kucharze i cukiernicy zamku Windsor będą szykować jedzenie na przyjęcie, które odbędzie się na terenie zamku po ceremonii ślubnej księcia Harry'ego i pani Markle .
– Nasz personel jest zaszczycony pracą w ten wielki dzień. Nawet nasi starzy pracownicy kontaktowali się z nami i pytali, czy nie potrzebujemy dodatkowego wsparcia, bo gotowi są pracować – mówi Mark Flanagan, szef królewskiej kuchni.
Menu, które będzie serwowane w dniu ślubu księcia Harry'ego i pani Markle, bazuje na najświeższych produktach wiosennych: szparagach, karczochach, zielonym groszku.
– Na szczęście ślub został zaplanowany idealnie, w sezonie na najlepsze warzywa i owoce. I to było kluczowe przy podejmowaniu decyzji o menu – stwierdza Mark Flanagan i zaraz dodaje: – Para młoda bardzo zaangażowała się w każdy szczegół przyjęcia.
Większość produktów użytych do przygotowania dań dla 600 zaproszonych gości, pochodzi z farm z okręgu Kent, nazywanego „ogrodem” Anglii. Natomiast szparagi przygotowywane na weselny lunch pochodzą z Portwood Farm w w Attleborough oraz z królewskich ogrodów zamku Windsor.
Żadne przyjęcie na zamku Windsor nie może obyć się bez czekoladowych trufli, również przyjęcie ślubne Harry'ego i Meghan. Mistrz Cukiernictwa Selwyn Stoby już rozpoczął ich produkcję.
Polecamy przepis na: Domowe trufle czekoladowe
Szef Selwyn Stoby za pomocą rękawa cukierniczego napełnia każdą czekoladową foremkę specjalną masą. Następnie zanurza trufle w stopionej czekoladzie. Wszystko robione jest ręcznie. W tej pracy asystuje mu jego uczennica, młodszy cukiernik Victoria Scupham
Zespół Selwyna Stoby'ego przygotował już słodkie przekąski, które będą wyłożone dla gości w pomieszczeniach recepcyjnych. Na srebrnych tacach znajdą się miniaturowe crème brûlée, biszkopty z panna cotta o smaku mango oraz kolorowe makaroniki (macaroons).
Polecamy przepisy na: Creme brulle Panna cotta z malinami Makaroniki Red Velvet
Każdy użyty przepis został wypróbowany i przetestowany wiele razy.
– Cukiernictwo to dziedzina nauki – mówi Szef Selwyn Stoby. – Trzeba być trochę chemikiem, trochę artystą, a trochę zręcznym rzemieślnikiem.
Zostało zaledwie kilka dni do wesela, więc napięcie rośnie.
– Każde królewskie przyjęcie traktuję z jednakową troską – mówi Szef Selwyn Stoby. – Ale przygotowanie królewskiego wesele to prawdziwa rzadkość. Może się przytrafić kucharzowi raz w życiu lub wcale.
Królewskie przyjęcie zwieńczy tort przygotowany przez Amerykankę Claire Ptak, właścicielkę Violet Cakes w Londynie. Państwo młodzi osobiście wybrali tę pracownię cukierniczą. Claire Ptak zdradziła, że tort będzie przełożony kremem o aromacie cytryn i kwiatów bzu czarnego. Tort zostanie pokryty kremem maślanym i udekorowany żywymi kwiatami.
Polecamy przepis na: Naleśniki cesarskie z czarnym bzem oraz Kwiaty czarnego bzu - właściwości