Karczoch - właściwości i zastosowania? Przepis na karczochy z sosem winegret

2021-01-31 20:21
Co to są karczochy? Przepis na karczochy z sosem winegret
Autor: Shutterstock Karczochy są bardzo popularne m.in. w kuchni włoskiej

Karczoch to warzywo o zielono-filetowym kolorze wyglądem przypominające szyszkę lub pączek kwiatu. Część jadalną stanowią pąki kwiatu przed rozkwitnięciem. Młode karczochy po ugotowaniu można jeść w całości. Karczochy należą do tej samej grupy roślin co stokrotka czy słonecznik. Zalety tego warzywa opisywał już jeden z uczniów Arystotelesa, który zachwalał go, jako doskonały środek na poprawę trawienia. Sprawdź, jakie inne właściwości korzystne dla zdrowia ma karczoch zwyczajny i jak go przygotować.

Karczoch zwyczajny - dlaczego warto go jeść?

Karczoch przyspiesza wydzielanie żółci i jej spływanie do dwunastnicy, dlatego jest zalecany przy leczeniu niestrawności. Karczochy, oprócz tego, że wspomagają trawienie, są też doskonałym środkiem chroniącym wątrobę przed toksynami oraz wspomagają regenerację po zatruciach. Już w latach 30. XX wieku wyciąg z karczocha zwyczajnego był stosowany do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Niektórzy uczeni twierdzą nawet, że regularne zażywanie wyciągu z karczocha zwyczajnego obniża stężenie złego i podnosi stężenie dobrego cholesterolu. Dzieje się tak za sprawą zawartej w karczochach luteolinie, która hamuje wytwarzanie cholesterolu w wątrobie.

Karczoch pełen zdrowia

Cynaryna i flawonoidy znajdujące się w karczochu są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkodzeniu komórek wątroby. Wiadomo także, że wyciąg z liści karczocha podnosi odporność organizmu, pomaga przy bólach brzucha i nudnościach. Jest też polecany osobom cierpiących z powodu nadmiernego wytwarzania gazów. Zawarta w karczochach inulina (wielocukier) korzystnie wpływa na stężenie glukozy we krwi. Nie potwierdzone badaniami naukowymi są doniesienia, że karczoch zwyczajny jest skuteczny w walce z dną moczanową, zapaleniem kości, zapaleniem stawów. W wielu laboratoriach trwają prace badawcze nad wykorzystaniem karczochów do leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Na ich wyniki trzeba jeszcze poczekać, ale pierwsze doniesienia wydają się być obiecujące.

Jak obrać karczochy?

Przed przystąpieniem do obierania karczochów przygotujmy rękawiczki, bo warzywa te barwią skórę na czarno i mogą poranić dłonie. Kwiatostany należy umyć i oberwać twarde liście. Następnie odcinamy łodyżkę u nasady karczocha. Ostre końcówki ścinamy na 1/3 wysokości, najlepiej nożyczkami. W przypadku bardzo twardych liści należy je obrać, pozostawiając środek (pokryty włoskami). Aby odcięta część nie sczerniała, warto ją posmarować sokiem z cytryny. 

Jak przygotowywać karczochy?

Karczochy możemy przygotowywać na różne sposoby: smażyć, gotować, nadziewać i marynować. Należy pamiętać, że karczochy trzeba gotować w garnkach stalowych lub emaliowanych. Gotowane w aluminiowych niestety sczernieją. Kupując karczochy, pamiętajmy, żeby wybierać te zwarte, pękate i bez brązowych przebarwień. Łodyżka powinna być jasnozielona i niewysuszona. Po kupieniu należy je przechowywać nie dłużej niż tydzień - najlepiej nieumyte w lodówce (np. w plastikowym pojemniku).

Przepis na karczochy z sosem winegret

10 młodych karczochów

1/3 szklanki oliwy

cytryna

sok z cytryny

ząbek czosnku

2 łyżki musztardy

natka pietruszki

sól i pieprz

Umyte karczochy gotować przez około pół godziny w osolonej wodzie z pokrojoną na ćwiartki cytryną. Po ugotowaniu odcedzić i przekroić na ćwiartki.

Z musztardy, oliwy, soku z cytryną, czosnku i pietruszki przygotować sos winegret. Dodać sól i pieprz.

Przygotowane wcześniej karczochy przekładamy do miseczki i polewamy sosem.

Polecamy też inne przepisy na dania z karczochami:

Karczochy po rzymsku - jak przygotować?

Karczochy nadziewane jagnięciną

Penne z karczochami

Empanadas z ciasta francuskiego ze szparagami, karczochem i fenkułem

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE