Karczoch: właściwości, zastosowania i 9 super przepisów na karczochy
Karczoch to warzywo o zielono-filetowym kolorze, wyglądem przypominające szyszkę lub pączek kwiatu. Część jadalną stanowią młode pąki przed rozkwitnięciem. Zalety tego warzywa opisywał już jeden z uczniów Arystotelesa, który zachwalał go, jako doskonały środek na poprawę trawienia. Sprawdź, jakie inne właściwości korzystne dla zdrowia ma karczoch zwyczajny i jak go przygotować.
Spis treści
- Karczoch - smak i wygląd
- Jak obrać karczochy?
- Jak przygotowywać karczochy?
- Przepis na karczochy z sosem winegret
- W GALERII znajdziesz jeszcze 8 przepisów na dania z karczochami
- Karczoch zwyczajny - dlaczego warto go jeść?
- Karczoch pełen zdrowia
Karczoch - smak i wygląd
Karczoch to niedojrzały pączek ostu. Jest spożywany jako warzywo i jako taki jest klasyfikowany kulinarnie. Roślina należy do rodziny astrowatych, a pąki zbiera się, zanim zakwitnie. Karczoch nie jest łatwym warzywem do przygotowania i trzeba się trochę napracować, aby dostać się do jadalnych części. Zewnętrzne liście (zwane „przylistkami”) pąka mają kolce na końcach, więc trzeba się nieco napracować by dostać się do jadalnych części: delikatnych liści wewnętrznych oraz mięsistego serca. Jadalna jest również wewnętrzna część łodygi.
Karczochy słyną z orzechowego smaku i są z jego powodu bardzo cenione przez szefów kuchni, dlatego większość z nich wybiera intensywnie orzechowe kolczaste odmiany mimo dostępności łatwiejszych w obróbce odmian bezkolcowych.
Jak obrać karczochy?
Młode karczochy po ugotowaniu można jeść w całości. Starsze rośliny trzeba obrać. Przed przystąpieniem do obierania karczochów przygotujmy rękawiczki, bo warzywa te barwią skórę na czarno i mogą poranić dłonie. Kwiatostany należy umyć i oberwać twarde liście. Następnie odcinamy łodyżkę u nasady karczocha. Ostre końcówki ścinamy na 1/3 wysokości, najlepiej nożyczkami. W przypadku bardzo twardych liści należy je obrać, pozostawiając środek (pokryty włoskami). Aby odcięta część nie sczerniała, warto ją posmarować sokiem z cytryny.
Jak przygotowywać karczochy?
Karczochy możemy przygotowywać na różne sposoby: smażyć, gotować, nadziewać i marynować. Należy pamiętać, że karczochy trzeba gotować w garnkach stalowych lub emaliowanych. Gotowane w aluminiowych niestety sczernieją. Kupując karczochy, pamiętajmy, żeby wybierać te zwarte, pękate i bez brązowych przebarwień. Łodyżka powinna być jasnozielona i niewysuszona. Po kupieniu należy je przechowywać nie dłużej niż tydzień - najlepiej nieumyte w lodówce (np. w plastikowym pojemniku).
Przepis na karczochy z sosem winegret
Składniki:
- 10 młodych karczochów
- 1/3 szklanki oliwy
- cytryna
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Umyte karczochy gotować przez około pół godziny w osolonej wodzie z pokrojoną na ćwiartki cytryną. Po ugotowaniu odcedzić i przekroić na ćwiartki.
2. Z musztardy, oliwy, soku z cytryną, czosnku i pietruszki przygotować sos winegret. Dodać sól i pieprz.
3. Przygotowane wcześniej karczochy przekładamy do miseczki i polewamy sosem.
W GALERII znajdziesz jeszcze 8 przepisów na dania z karczochami
Karczoch zwyczajny - dlaczego warto go jeść?
Karczoch przyspiesza wydzielanie żółci i jej spływanie do dwunastnicy, dlatego jest zalecany przy leczeniu niestrawności. Karczochy, oprócz tego, że wspomagają trawienie, są też doskonałym środkiem chroniącym wątrobę przed toksynami oraz wspomagają regenerację po zatruciach. Już w latach 30. XX wieku wyciąg z karczocha zwyczajnego był stosowany do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Niektórzy uczeni twierdzą nawet, że regularne zażywanie wyciągu z karczocha zwyczajnego obniża stężenie złego i podnosi stężenie dobrego cholesterolu. Dzieje się tak za sprawą zawartej w karczochach luteolinie, która hamuje wytwarzanie cholesterolu w wątrobie.
Karczoch pełen zdrowia
Karczoch to kopalnia fitoskładników. Cynaryna i flawonoidy znajdujące się w karczochu są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkodzeniu komórek wątroby. Wiadomo także, że wyciąg z liści karczocha podnosi odporność organizmu, pomaga przy bólach brzucha i nudnościach. Jest też polecany osobom cierpiących z powodu nadmiernego wytwarzania gazów. Zawarta w karczochach inulina (wielocukier) korzystnie wpływa na stężenie glukozy we krwi. Nie potwierdzone badaniami naukowymi są doniesienia, że karczoch zwyczajny jest skuteczny w walce z dną moczanową, zapaleniem kości, zapaleniem stawów. W wielu laboratoriach trwają prace badawcze nad wykorzystaniem karczochów do leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Na ich wyniki trzeba jeszcze poczekać, ale pierwsze doniesienia wydają się być obiecujące.