Domowe trufle czekoladowe. Przepis na wyjątkowy deser

2021-03-29
trufle
Autor: pixabay.com Trufle czekoladowe - wyśmienite zarówno jako deser jak i słodki podarek.
średni
30 min
4

Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser. Ładnie opakowane mogą być również miłym prezentem dla najbliższych. Sprawdź nasz łatwy przepis na domowe, czekoladowe słodkości.

SKŁADNIKI

  • 10 tabliczek czekolady minimum 70%
  • 375g śmietany kremówki
  • kakao w proszku
  • dwa opakowania cukru wanilinowego
  • kieliszek (lub odrobinę więcej) czystej wódki, likieru pomarańczowego, brandy lub rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 7 tabliczek połamanej czekolady rozpuszcamy w misce nad kąpielą wodną (miska nie może dotykać gotującej się wody) lub w kuchence mikrofalowej (ustawionej najwyżej na połowę mocy! – to ważne by czekolada się nie przypaliła).
  • Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Łączymy ją z rozpuszczoną czekoladą, dodajemy cukier wanilinowy i alkohol (można pominąć alkohol jeśli trufle będą jadły dzieci).
  • Wylewamy masę czekoladową do sporej formy (tak by wysokość masy miała 2-2,5cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
  • Schłodzoną masę nacinamy nożem w kratkę o boku 1,5-2cm i wyjmujemy z papierem z formy.
  • Szybko formujemy kulki i wstawiamy ponownie do lodówki do schłodzenia.
  • Resztę czekolady rozpuszczamy, czekamy aż trochę przestygnie ale nie zgęstnieje, obtaczamy w niej pojedynczo dobrze schłodzone kulki. Jeśli nie będą teraz idealnie okrągłe to nic – prawdziwe trufle nie są przecież idealne.
  • Znowu przez chwilę schładzamy trufle czekoladowe w lodówce i na koniec posypujemy je kakao w proszku.
  • Przekładamy trufle do ładnego pojemnika, na przykład metalowego pudełka i przechowujemy w lodówce. Zjadamy w ciągu 3 tygodni.