Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu
Naleśniki cesarskie z czarnym bzem: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Naleśniki to danie wielu możliwości - w zależności od tego, czym są nadziane, mogą być daniem głównym, deserem, przystawką
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kwiaty czarnego bzu są jak najbardziej jadalne. Jak je wykorzystać w kuchni? Można z nimi usmażyć naleśniki i stworzyć w ten sposób wykwintny deser - podawany z dodatkiem egzotycznego mango.
Składniki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
2 garści (około 1 i 1/2 szklanki) kwiatów czarnego bzu (bez zielonych łodyżek) - kwiatów czarnego bzu nie płuczemy, bowiem z wodą wypłukujemy najcenniejsze zawartości
olej do smażenia
2 owoce dojrzałego mango
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
Zerwij baldachy kwiatów czarnego bzu i rozłóż je na 15 - 20 min. na ściereczce aby powychodziły "żyjątka"
Z baldachów odetnij zielone części
Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, następnie dodaj kwiaty czarnego bzu i wymieszaj
Smaż z każdej strony naleśniki na złocisty kolor
Obierz mango, jedno pokrój w plastry, a drugie zmiksuj z cytryną na gładką masę
Kładź na naleśnik 1 - 2 plastry mango, zroluj, przekrój na połowę i polej sosem z mango.