Czerwone makaroniki red velvet - przepis na walentynki

2022-02-14
Czerwone makaroniki red velvet - przepis na walentynki
Autor: Shutterstock Czerwone makaroniki z kremem to idealny deser na walentynki
łatwy
100 min
4

Przepis na walentynkowe makaroniki z kremem waniliowym, idealne na słodki deser dla zakochanych! Jeśli uwielbiasz ciasta red velvet, sprawdź, jak zrobić słynne francuskie makaroniki w kolorze czerwonym przekładane puszystym nadzieniem. Te ciasteczka po prostu rozpływają się w gębie! Oto sprawdzony przepis na rewelacyjne makaroniki red velvet. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao (niesłodzonego)
  • 2 białka dużych jaj
  • 1/4 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego np. w żelu
  • Składniki na krem:
  • szklanka serka śmietankowego (kremowego)
  • 2 łyżki masła niesolonego (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki tłustej śmietanki lub śmietany 36%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiej do średniej wielkości miski mąkę migdałową, cukier puder i kakao. 
  • W dużej misce ubij białka na pianę. Dodaj winian potasu i kontynuuj ubijanie. Stopniowo dodawaj cukier łyżeczką i ubijaj dalej do otrzymania sztywnej piany. Dodaj ekstrakt wanilii i czerwony barwnik. Ubijaj całość w szybkim tempie jeszcze przez minutę. 
  • Przesiej suchą mieszankę z mąki do ubitej piany. Wymieszaj dokładnie na gładką, gęstą masę. Ciasto nie powinno być rzadkie, dlatego nie można zbyt długo mieszać masy. Idealna gęstość to taka, gdy ciasto powoli opada ciągnącą się stróżką. 
  • Wypełnij masą rękaw cukierniczy z okrągłą tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową wyciśnij ciasteczka o średnicy 3 cm.
  • Pozostaw makaroniki do wyschnięcia aż na powierzchni zacznie tworzyć się delikatna skorupka. Może to trwać od 30 nawet do 60 minut w zależności od wilgotności powietrza. Nie należy jednak dopuścić do przesuszenia makaroników, aby skorupka zbytnio nie stwardniała. 
  • Wstaw makaroniki do pieca rozgrzanego do 150 st. C i piecz 18-20 minut. Po tym czasie podważ delikatnie makaronik i sprawdź, czy spód się nie klei. Jeśli jest idealnie suchy, makaroniki są gotowe. Wyjmij je i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotuj krem: zmiksuj serek śmietankowy i masło na gładką masę. Dodaj cukier puder, kremówkę, ekstrakt waniliowy i miksuj do uzyskania aksamitnego kremu. 
  • Przełóż ciasteczka kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakują następnego dnia. Makaroniki włożone do szczelnego pojemnika można trzymać w lodówce maksymalnie do 5 dni. 
W formie: Czym zastąpić cukier?