Claire Ptak: kim jest autorka tortu na ślub Harry'ego i Meghan

Claire Ptak: kim jest autorka tortu na ślub Harry'ego i Meghan

Autor Zdjęcia: www.royal.uk

Królewskie przyjęcie zwieńczy tort przygotowany przez Amerykankę Claire Ptak, właścicielkę Violet Cakes w Londynie. 

Weselny tort księcia Harry'ego i Meghan Markle, przygotuje Claire Ptak, mistrzyni cukiernictwa, w której żyłach płynie polska krew! 

Polecamy również: Malinowy tort Claire Ptak cukierniczki królewskiego wesela  oraz   Wesele roku: menu na królewskie przyjęcie Harry'ego i Meghan

Gdy ogłoszono, że kto wykona tort na przyjęcie ślubne roku, wiele osób nie kryło zdumienia. Kim jest Claire Ptak? - pytano. To było prawdziwe zaskoczenie. Nazwisko mistrzyni cukiernictwa nie jest znane szerszej publiczności, poza Londynem i gronem zagorzałych wielbicieli jej babeczke z owocami. Dla ludzi z branży to wybór oczywisty. Niewielką pracownię Claire Ptak - Violet Cakes - dzisiaj nazywana jest kulinarnym klejnotem Londynu.

Claire Ptak została doceniona za wysoką jakość swych wypieków. Do ich przygotowania używa tylko organicznych składników, zwraca uwagę na sezonowość, nie przesadza z ozdobami. Piecze z różnych rodzajów mąki, używa mniej cukru, za to dodaje dużo owoców. Jej torty, ciasta i słodkie przekąski charakteryzują się niedbałym wdziękiem. Claire nie tylko piecze i gotuje, również pisze o jedzeniu i stylizuje potrawy do zdjęć. Z usług Claire korzystali: Jamie Oliver, Nigela Lawson i Yotam Ottolenghi. I wszyscy zgodnie uważają, że Claire Ptak jest geniuszem w swoim fachu. 

Mistrzyni słodkich wypieków wychowała się w Kalifornii. Jej rodzice związani byli z branżą filmową. Claire jest wnuczką polskich imigrantów, a zamiłowanie do wypieków odziedziczyła po mamie i babci ze strony ojca. Gdy ojciec Claire wraz z rodziną przeprowadził się z Illinois do Kaliforni, babcia Ptak każdego roku przysyłała im na święta pachnące i puszyste drożdżówki. Dzisiaj podobne, obłędnie cynamonowe bułeczki drożdżowe piecze w swojej pracowni.

Claire Ptak zawodowe szlify zdobywała pod okiem Alice Waters, właścicielki restauracji Chez Panisse w Berkeley w Kalifornii i działaczki światowego ruchu Slow Food. Mimo, że dostała awans, porzuciła Kalifornię i przyjechała do Londynu za swoim chłopakiem, obecnym mężem i partnerem biznesowym, Damienem Thomasem. W styczniu 2016 Claire urodziła córeczkę. 

Po przeprowadzce do Londynu w 2005 roku Claire Ptak pracowała w The Anchor and Hope. Swoje wyroby wstawiała także do St John and Moro.

Samodzielną działalność Claire rozpoczęła w 2010 roku od stoiska na rynku Broadway Market we wschodnim Londynie, gotując w domu. Dzisiaj jej Violet Cakes, czyli Fiołkowa Cukiernia, jest dobrze znana miłośnikom dobrego jedzenia w stylu slow.

Meghan Markle poznała Claire Ptak podczas wywiadu, jaki opublikowała na swoim blogu lifestylowym TheTig.com Gdy przyszła pora podjąć decyzję o wyborze twórcy weselnego tortu, Meghan i Harry byli zdecydowani.

– Nie umiem wyrazić, jak bardzo jestem zachwycona, że wykonanie tortu dla księcia Harry'ego i pani Markle powierzono właśnie mi. – Tak skomentowała Claire Ptak zamówienie Pałacu Kensington. – To dowód na to, że oboje podzielają wartości ważne również dla mnie: pochodzenie żywności, zrównoważony rozwój, sezonowość i dobry smak. Przygotowanie tortu będzie dla mnie nowym, ekscytującym wydarzeniem.

Państwo młodzi poprosili Claire, by ich tort zawierał świeże, dzikie smaki europejskiej wiosny. Ich wybór padł na tort cytrynowy z aromatem kwiatów czarnego bzu.

W kwietniu Claire uchyliła rąbka tajemnicy, ośmiopiętrowy tort pokryje maślanym kremem i ozdobi świeżymi kwiatami. Obserwatorzy jej profilu na Instagramie @violetcakeslondon  od kilku tygodni mogą obserwować kolejne próby dekoracji tortu płatkami kwiatów. Która wersja zostanie przygotowana na sobotę 19 maja? To tajemnica.

Post na instagramie @violetcakeslondon by Claire Ptak

Ocena: 5