Tłusty czwartek: ciasto na faworki za twarde, nie klei się - jak je uratować?
Tłusty czwartek to ostatni czwartek karnawału przed Środą Popielcową, która rozpoczyna Wielki Post przed triduum paschalnym 13-16 kwietnia 2022. Tradycyjnie w ten dzień żegnamy zabawą i przysmakami czas obfitości. Jednym z ulubionych tłustoczwartkowych przysmaków są faworki. Co jednak robić, gdy ciasto na faworki jest za twarde lub się nie klei? Podpowiadamy, jak je uratować!
Dlaczego ciasto na faworki jest twarde?
Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu zawsze jest twarde. Taka jego uroda. Dlatego twarde ciasto na fawroki trzeba długo i mocno wyrabiać. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto należy również napowietrzyć w specjalny sposób. Ciasto na faworki napowietrzamy przez wybijanie. Co to oznacza? Zagniecione ciasto uderzamy wałkiem do chwili, aż go rozpłaszczymy na grubość około 5 cm. Wtedy ponownie go zwijamy i powtarzamy wybijanie jeszcze kilkukrtonie. Jakie powinno być ciasto na faworki? Konsystencja ciasta nie powinna być ani zbyt twarda, ani zbita, ani też zbyt kleista.
Co zrobić, gdy ciasto na faworki jest za twarde?
Jeśli ciasto na faworki jest za twarde, można go ratować na kilka sposobów:
- dodać nieco więcej śmietany
- powtórnie wyrobić
- powtórnie wybić
- leżakować ciasto przez 30 minut w lodówce i powtórnie wybić
- sprawdzić, czy nie brakuje któregoś składnika, dodać i ponownie wyrobić, a następnie schłodzić i ponownie wybić
Co zrobić, gdy ciasto się kruszy i nie klei?
Jeśli ciasto na faworki kruszy się nie chce się skleić, to należy dodać kolejną łyżkę śmietany. Następnie zarobić ciasto. To powinno pomóc. Ciasto na chrust musi być zwarte, jednolite i dobrze sklejone. To podstwa. Ciasto kruszące się, rozpadające sie na okruchy, trudno będzie wyrobić i wybić.
Co zrobić, żeby faworki były kruche?
Dlaczego faworki nie są kruche? Powodów może być kilka! Warto pamiętać o kilku ważnych zasadch przygotowania faworków:
- składniki muszą być prosto z lodówki
- używać mąki tortowej typu 450
- zawsze dodać trochę spirytusu lub octu, zapobiegnie to nasączaniu ciasta tłuszczem podczas smażenia
- dobrze wyrobić ciasto
- koniecznie napowietrzyć ciasto na chrust, wybijając go wałkiem do ciasta