Tani dorsz z Biedronki- najlepszy przepis
Dorsz to dzisiaj wysoko ceniona ryba. Doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Jego chude mięso można polecić zarówno dzieciom, jak i seniorom. Dietetycy zachęcają, by jeść tę rybę co najmniej 2 razy w tygodniu. Niestety zaporowa cena, dochodząca do 60 zł za 1 kg, zniechęca do jedzenia częściej tej wyśmienitej ryby. Od 21 marca w Biedronce można kupić filet bez skóry z czarnego dorsza w cenie 24,90 za 1 kg. Warto postarać się o kawałek tej pysznej ryby i wyczarować z niej przysmaki na miarę MasterChefa. Zobacz także: Dlaczego warto jeść dorsza? Dorsz - właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Dorsz pieczony w papilotach
Filet bez skóry z dorsza jest delikatny i najlepiej upiec go zawiniętego w pergamin (papier do pieczenia). Ten sposób pieczenia kucharze nazywają zawijaniem w „papiloty”. Szczelne owinięcie w papier do pieczenia zapobiega wysuszeniu ryby.
Wypróbuj już dziś: Dorsz z warzywami pieczony w papilotach
oraz
Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną
Dorsz z pesto
Dorszowy filet bez skóry, ze względu na jego delikatność, lepiej jest piec, niż smażyć. Dlatego warto wykorzystać tę cenną rybę w potrawach pełnych soczystych i świeżych nut smakowych. Takich jak pieczony dorsz z pesto. Prosty przepis na efektowne danie.
Polecamy z całego serca: Dorsz z pesto - przepis na danie rybne z nutką lata
oraz
Dorsz zapiekany z kurkami - przepis na pysznego dorsza
Gołąbki z dorszem
Gołąbki z dorszem to zaskakujący pomysł na rybne danie pełne smaku i aromatu. Do tego przepisu najlepiej użyć dorsza wyfiletowanego, bez skóry. Do przygotowania potrawy na miarę szefa kuchni, wystarczy tylko pół kilograma cennego dorsza. Rybny farsz można zawinąć nie tylko w liście kapusty, ale także liście botwiny lub boćwiny, a nawet liście winorośli (do kupienia w puszkach).
Wypróbuj koniecznie: Gołąbki z dorszem według pomysłu Magdy Gessler
oraz
Dorsz z ziemniakami: przepis na samo zdrowie na talerzu