Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną to danie, w którym najlepiej uwydatni się smak tej doskonałej ryby. Dorsz ma delikatne białe mięso o lekko rybnym smaku. Nie wolno go przegotować, ani przepiec, bo stanie się suchy i będzie trącał „starą rybą”. Polecamy dorsza pieczonego z pietruszką i cytryną - danie dla wszystkich dbających o swoją kondycję i sylwetkę.
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z dorsza, miruny lub mintaja
- 3-5 szalotek
- pęczek pietruszki zielonej
- 1 cytryna
- 50 g masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety opłukać i odmrozić.
- Następnie przyprawić solą i pieprzem.
- Szalotkę pokroić w piórka, cytrynę na plasterki, natkę pietruszki posiekać grubo.
- Filety ryby ułożyć na folii aluminiowej lub pergaminie, posypać szalotkami, posiekaną pietruszką, położyć plasterki masła i plasterki cytryny. Całość zawinąć i odstawić na bok.
- Po 20 minutach ryby zawinięte w folię lub pergamin włożyć do piekarnika nagrzanego 180°C i piec przez 30 minut.