Dorsz zapiekany z kurkami - przepis na pysznego dorsza

2021-03-29
Dorsz zapiekany z kurkami - przepis na pysznego dorsza
Autor: Shutterstock Dorsz i kurki to ciekawy duet smaków - z wyraźnie polską nutą
średni
45 min
4

Filety z dorsza  w połączeniu z podsmażonymi kurkami i cebulką tworzą kulinarną propozycję zwłaszcza na jesień. Sprawdź, jak zrobić dorsza zapiekanego z kurkami - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • filety z dorsza (ok. 1 kg)
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • 30 dag kurek
  • bulion drobiowy
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i kurki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem drobiowym i gotować 15 min.
  • Do mąki dodać szczyptę soli, rozprowadzić śmietaną. Sos wlać na patelnię do kurek, zamieszać i doprawić do smaku pieprzem.
  • Filety oczyścić, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju.
  • Usmażone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekać około 20 minut.