Gołąbki z dorszem według pomysłu Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
40 min
4
Wypróbuj przepis na gołąbki z dorszem inspirowany pomysłami Magdy Gessler. Zamiast mięsa i ryżu Magda Gessler proponuje farsz przyrządzony z ryby i kaszy jęczmiennej. Gołąbki z dorsza Magdy Gessler mogą być ciekawą odskocznią od tradycyjnych gołąbków, a kto wie, może niedługo je nawet zastąpią? Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 włoska kapusta
- 0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 4 białe cebule
- 1 litr rosołu warzywnego
- Sok z jednej cytryny
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą.
- Rybę umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry!
- Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy do ryby.
Teraz przygotowujemy kaszę jęczmienną (gotujemy wg przepisu na opakowaniu) i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny. - Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Tak zawinięte gołąbki smażymy na patelni do zarumienienia (z obu stron).
- Układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok 20 minut i gotowe!