Dorsz z pesto: przepis na zimową potrawę z nutką lata
2021-03-29
średni
30 min
4
Dorsz z pesto to przepis, którego głównym bohaterem jest idealny na zimę dorsz, a bohaterem drugoplanowym - pesto, przywołujące wakacyjne wspomnienia. Potrawa jest zdrowa, lekka i bardzo smaczna, a na dodatek, bardzo łatwo ją przyrządzić.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z dorsza
- 1 kg marchewki
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 pęczki bazylii
- 10 dag orzeszków piniowych
- 3 ząbki czosnku
- 12 dag śmietany kremówki
- 2 łyżki mielonego parmezanu
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 10 zielonych oliwek, ewentualnie papryka lub kapary
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać marchewkę, pokroić w cienkie plastry i gotować około 10 minut w osolonej wodzie.
- W tym czasie opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części.
- Chleb tostowy zmielić.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby.
- Skropić 2 łyżkami soku z cytryny.
- Przygotować sos pesto. Zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostami i polać śmietaną.
- Piec 25 minut w temperaturze 200 st. C.
- Upieczoną rybę można udekorować oliwkami, papryką lub kaparami.