Zatrucie grzybami - jak go uniknąć?
Pod względem walorów odżywczych grzyby są niemal bezwartościowe. Jemy je dla smaku, a zbieramy dla przyjemności. Jak zbierać grzyby, by nic nie zakłóciło naszej chwili relaksu? Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i od tych trujących?
Spis treści
Grzybobranie - zasady
Zarówno początkujący, jak i doświadczony grzybiarz powinien zawsze pamiętać o jednej żelaznej zasadzie: należy zbierać tylko te gatunki grzybów, co do których mamy całkowitą pewność, rozpoznajemy je bez cienia wątpliwości. Początkujący grzybiarze powinni wybierać się do lasu w towarzystwie osób doświadczonych lub zabierać ze sobą atlas grzybów. Posiadaczom smartfonów polecamy aplikację The Mushroom Book.
Grzyby - cechy gatunkowe
Wprawdzie większość (ale nie wszystkie, np. kania jest pysznym grzybem jadalnym) trujących grzybów pod kapeluszem ma blaszki, jednak trzeba szczególnie uważać na trujące grzyby, które udają te jadalne! Jednym z nich jest borowik szatański. Grzyby młode oraz stare mogą również nie wykazywać pewnych cech charakterystycznych, ponieważ mogły się one jeszcze nie rozwinąć lub już zaniknąć.
Grzyby - przechowywanie i obróbka
Przechowywanie i obróbka to również niebezpieczny etap, ponieważ jadalne grzyby mogą okazać się szkodliwe (choć nie śmiertelnie!), jeśli nie będziemy przestrzegać pewnych zasad związanych z ich zbieraniem oraz przechowywaniem. Pamiętajmy, aby nigdy nie zbierać grzybów do plastikowej siatki (tzw. reklamówki), ponieważ w pozbawionej powietrza torbie mogą wytworzyć się szkodliwe toksyny. Poza tym grzyby w foliówce gniotą się i łamią. Najlepiej sprawdzi się wiklinowy kosz. Warto też pamiętać o tym, by po powrocie z grzybobrania od razu przystąpić do obróbki – nie czekając, aż rozwiną się w nich szkodliwe pleśnie.