Zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Jeden składnik sprawia, że jest wyjątkowa

2023-01-25 10:20

Obłędna zapiekanka z dodatkiem soczystego kurczaka i chrupiących warzyw jest wyjątkowo dobra. Oprócz tytułowych składników jest tu też aksamitny sos, a na wierzchu znajdują się wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego. To właśnie one sprawiają, że zapiekanka z kurczakiem jest tak oryginalna.

zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
  2. Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
  3. Z czym podawać zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
  4. Zapiekanka z kurczakiem i warzywami – przepis krok po kroku

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami?

Krok 1: Pokroić warzywa i ugotowanego kurczaka.

Krok 2: Usmażyć warzywa. Wlać bulion i śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Krok 3: Dodać kurczaka, doprawić i przełożyć do formy do zapiekania.

Krok 4: Z ciasta francuskiego wykroić okręgi i ułożyć na wierzchu.

Krok 5: Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.

Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami

  • To łatwy przepis na pełen smaków i aromatów obiad.
  • Danie jest szybkie. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a pieczenie 25 minut.
  • Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Do przygotowania potrawy można użyć resztek. Kawałki kurczaka z poprzedniego obiadu, warzywa, które zalegają w lodówce czy ciasto francuskie zyskają nowe życie i nie zmarnują się.
  • Sos można zagęścić, dodając 1 łyżkę skrobi kukurydzianej.
  • Ciasto francuskie można pokroić nie tylko w okręgi, ale też w paski i ułożyć z nich kratkę.

Z czym podawać zapiekankę z kurczakiem i warzywami?

To obfite, rozgrzewające i sycące danie, które jest dobrze zbilansowane. Świetnie smakuje w chłodne i mroźne dni. Do zapiekanki najlepiej pasują sałatki i surówki z lekkimi sosami. Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne i lekkie dodatki do tej potrawy:

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g ugotowanej piersi kurczaka
  • 2 szklanki wywaru drobiowego
  • 1/4 szklanki uniwersalnej mąki
  • 1 arkusz ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie marchewki
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku
  • 1 mała cebula
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę, seler naciowy i obrane marchewki pokroić w kostkę. Ugotowaną pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.

2. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim cebulę, seler i marchew. Od czasu do czasu zamieszać i smażyć, aż warzywa będą miękkie.

3. Dodać zielony groszek, tymianek i natkę pietruszki. Wsypać mąkę i cały czas mieszając, smażyć, aż pokryje warzywa i nie będzie grudek.

4. Wlać wywar drobiowy i śmietanę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.

Dodać kawałki kurczaka i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.

5. Ciasto francuskie ułożyć na blacie i za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wyciąć koła. Złożyć po dwa i ułożyć w małych odstępach na wierzchu kurczaka w sosie. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

6. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut.

7. Podawać na ciepło z lekką sałatką.

Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!