Zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Jeden składnik sprawia, że jest wyjątkowa
Obłędna zapiekanka z dodatkiem soczystego kurczaka i chrupiących warzyw jest wyjątkowo dobra. Oprócz tytułowych składników jest tu też aksamitny sos, a na wierzchu znajdują się wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego. To właśnie one sprawiają, że zapiekanka z kurczakiem jest tak oryginalna.
Spis treści
- Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
- Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
- Z czym podawać zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
- Zapiekanka z kurczakiem i warzywami – przepis krok po kroku
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
Krok 1: Pokroić warzywa i ugotowanego kurczaka.
Krok 2: Usmażyć warzywa. Wlać bulion i śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje.
Krok 3: Dodać kurczaka, doprawić i przełożyć do formy do zapiekania.
Krok 4: Z ciasta francuskiego wykroić okręgi i ułożyć na wierzchu.
Krok 5: Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
- To łatwy przepis na pełen smaków i aromatów obiad.
- Danie jest szybkie. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a pieczenie 25 minut.
- Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Do przygotowania potrawy można użyć resztek. Kawałki kurczaka z poprzedniego obiadu, warzywa, które zalegają w lodówce czy ciasto francuskie zyskają nowe życie i nie zmarnują się.
- Sos można zagęścić, dodając 1 łyżkę skrobi kukurydzianej.
- Ciasto francuskie można pokroić nie tylko w okręgi, ale też w paski i ułożyć z nich kratkę.
Z czym podawać zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
To obfite, rozgrzewające i sycące danie, które jest dobrze zbilansowane. Świetnie smakuje w chłodne i mroźne dni. Do zapiekanki najlepiej pasują sałatki i surówki z lekkimi sosami. Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne i lekkie dodatki do tej potrawy:
- Sałatka z fetą i pomidorkami. Tylko 3 składniki, w tym świetny sos
- Fit coleslaw bez majonezu: dietetyczny przepis na surówkę z kapusty
- Najlepsza sałatka z pomidorów z bazylią
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g ugotowanej piersi kurczaka
- 2 szklanki wywaru drobiowego
- 1/4 szklanki uniwersalnej mąki
- 1 arkusz ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 średnie marchewki
- 2/3 szklanki śmietany
- 2/3 szklanki mrożonego groszku
- 1 mała cebula
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę, seler naciowy i obrane marchewki pokroić w kostkę. Ugotowaną pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
2. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim cebulę, seler i marchew. Od czasu do czasu zamieszać i smażyć, aż warzywa będą miękkie.
3. Dodać zielony groszek, tymianek i natkę pietruszki. Wsypać mąkę i cały czas mieszając, smażyć, aż pokryje warzywa i nie będzie grudek.
4. Wlać wywar drobiowy i śmietanę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.
Dodać kawałki kurczaka i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.
5. Ciasto francuskie ułożyć na blacie i za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wyciąć koła. Złożyć po dwa i ułożyć w małych odstępach na wierzchu kurczaka w sosie. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
6. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut.
7. Podawać na ciepło z lekką sałatką.