Witamina P - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina P?

2016-08-11 17:39

Witamina P odpowiada w naszym organizmie za zapewnienie prawidłowej hemostazy. Nie warto dostarczać jej za pomocą chemicznych suplementów, skoro jest zawarta również w naturalnych składnikach codziennej diety. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina P.  

Witamina P - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina P?
Autor: thinkstockphotos.com Produkty, w których znajduje się witamina P.

Spis treści

  1. Witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)
  2. Witamina P - niedobór
  3. Witamina P - właściwości

Witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)

Znajdziemy ją w:

kaszy gryczanej

borówkach

jeżynach

czarnych i czerwonych porzeczkach

pomidorach

papryce

grejpfrutach

sałacie

kiwi

brokułach

rucie

cebuli

czerwonym winie

cytrynach ze skórką

grejpfrutach

głogu

szpinaku

śliwkach węgierkach

wiśniach

owocach dzikiej róży

w ziołach - rumianku, lukrecji, miłorzębie japońskim, skrzypie, fiołku trójbarwnym, czarnym bzie, dziurawcu

Witamina P - niedobór

Brak witaminy P skutkuje: kruchością naczyń krwionośnych, skłonnością do krwawych wybroczyn i wytwarzania się obrzęków.

Witamina P - właściwości

Witamina P odpowiada w naszym organizmie za zapewnienie prawidłowej hemostazy. Współdziała z witaminą C w uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Zażywanie zwiększonych dawek witaminy P i witaminy C (w formie naturalnej) zapobiega przeziębieniom, infekcjom oraz grypie. Uszczelniają one naczynia krwionośne, chroniąc je przed uszkodzeniami oraz atakiem wirusów i bakterii. Witamina P podtrzymuje też działanie adrenaliny, czyli hormonu nadnercza, który ma znaczenie mobilizujące i stymulujące. Dzięki niej czujemy się rześko i nie męczymy się szybko.