Witamina P - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina P?
Witamina P odpowiada w naszym organizmie za zapewnienie prawidłowej hemostazy. Nie warto dostarczać jej za pomocą chemicznych suplementów, skoro jest zawarta również w naturalnych składnikach codziennej diety. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina P.
Spis treści
- Witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)
- Witamina P - niedobór
- Witamina P - właściwości
Witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)
Znajdziemy ją w:
kaszy gryczanej
borówkach
jeżynach
czarnych i czerwonych porzeczkach
pomidorach
papryce
grejpfrutach
sałacie
kiwi
brokułach
rucie
cebuli
czerwonym winie
cytrynach ze skórką
grejpfrutach
głogu
szpinaku
śliwkach węgierkach
wiśniach
owocach dzikiej róży
w ziołach - rumianku, lukrecji, miłorzębie japońskim, skrzypie, fiołku trójbarwnym, czarnym bzie, dziurawcu
Witamina P - niedobór
Brak witaminy P skutkuje: kruchością naczyń krwionośnych, skłonnością do krwawych wybroczyn i wytwarzania się obrzęków.
Witamina P - właściwości
Witamina P odpowiada w naszym organizmie za zapewnienie prawidłowej hemostazy. Współdziała z witaminą C w uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Zażywanie zwiększonych dawek witaminy P i witaminy C (w formie naturalnej) zapobiega przeziębieniom, infekcjom oraz grypie. Uszczelniają one naczynia krwionośne, chroniąc je przed uszkodzeniami oraz atakiem wirusów i bakterii. Witamina P podtrzymuje też działanie adrenaliny, czyli hormonu nadnercza, który ma znaczenie mobilizujące i stymulujące. Dzięki niej czujemy się rześko i nie męczymy się szybko.