Witamina B2 - w jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę B2?
Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie. Zamiast przyjmować ją jako chemiczny fabrykant, warto dostarczać jej podczas spożywania codziennych posiłków. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina B2.
Spis treści
Witamina B2 (ryboflawina)
Znajdziemy ją w:
jajach
wątrobie
serze chudym
migdałach
grzybach
dziczyźnie
zielonych częściach warzyw
łososiu
pstrągu
makreli
pieczywie pełnoziarnistym
małżach
fasoli
grochu
soi
mleku
jogurcie
kefirze
maślance
drożdżach
orzechach włoskich
Witamina B2 - niedobór
Brak witaminy B2 skutkuje zmianami skórnymi (łojotok, zajady), pogorszeniem ostrości wzroku, opóźnieniem wzrostu, wypadaniem włosów, kłopotami z koncentracją, zawrotami głowy, bezsennością, zaburzeniami oddechowymi, wadliwym działaniem układu nerwowego i błon śluzowych, a także dystrofią mięśni. Witamina B2 odpowiada w naszym organizmie za prawidłową przemianę białek i węglowodanów oraz bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce.