Ten przepis na młodą kapustę ma 160 lat. Nadal bije rekordy popularności
Młoda kapusta w zaskakującej odsłonie. Odkryjcie prosty przepis sprzed 160 lat, który wprowadzi niecodzienny smak do waszych kulinarnych eksperymentów. Mieszanie mięsa czy warzyw z owocami w jednej potrawie to rzadko spotykane połączenie, jednak nasze prababcie często je stosowały. W okresie sezonu na młodą kapustę wypróbuj je koniecznie!
Młoda kapusta to wszechstronny składnik, z którego można przyrządzić takie dania jak łazanki, bigos czy gołąbki – wszystko to klasyczne smaki kuchni polskiej. A co powiedzielibyście na powrót do dawnych czasów i połączenie jej z owocami, jak robiono to w XIX wieku? Polskie jabłka i gruszki doskonale współgrają z kapustą podczas duszenia.
Duszona kapusta. Poznaj przepis naszych prababci
Kombinowanie mięsa czy warzyw z owocami w jednym posiłku bywa rzadko spotykane i nadal budzi kontrowersje. Kiedyś jednak w Polsce popularność zdobyły owocowe zupy czy kluski saskie z kawałkami wędliny, podawane na przykład z sosem gruszkowym. W sezonie na młodą kapustę uwielbiamy jej różnorodność. Prezentujemy prosty, ale oryginalny przepis na to warzywo. Jeśli lubicie nietuzinkowe, lecz tradycyjne kompozycje, wypróbujcie recepturę sprzed ponad stulecia. Połączcie słodką, delikatną kapustę z czymś, co na pewno wcześniej byście nie użyli.
Potrawa, którą proponujemy, to jedna z wielu odmian bigosu. Co ciekawe, w dawnej kuchni polskiej do bigosów nie używano początkowo kapusty kiszonej. Kwasowy smak uzyskiwano na przykład za pomocą octu czy soku z cytryny. W miarę upływu czasu i w mniej zamożnych domach, które przyjęły to danie, zaczęto, zamiast drogich cytryn stosować kapustę kiszoną. Przed rozbiorami niekiedy w typowym bigosie kapusty wcale nie było. Głównymi składnikami były różne rodzaje mięs, ryby oraz oczywiście przyprawy. Bigos można było przyprawiać na trzy sposoby:
- na kwaśno: octem, cytryną, limonką, szczawiem lub agrestem
- na słodko: cukrem, rodzynkami
- na ostro: pieprzem i przyprawami korzennymi, w tym cynamonem
Chcecie ugotować młodą kapustę, inspirując się kuchnią prababek? Zobaczcie przepis!
Młoda kapusta w owocach - przepis naszych prababci. Aby ją przyrządzić potrzebne będą:
- 1 mała kapusta
- 1-2 jabłka (polecamy kwaskowate odmiany, np. szarą renetę, antonówki lub papierówki)
- 1-2 gruszki
- łyżka smalcu
- sól, pieprz
- koperek do posypania
Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 30 minut, po czym dokładnie opłucz i osusz. Obierz jabłka i gruszki, a następnie pokrój je w kostkę. W garnku rozpuść smalec, dodaj kapustę i podsmaż przez chwilę. Następnie wrzuć owoce i zalej wodą, tak by przykryła kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż cały płyn odparuje.
To podstawowa wersja dania. Warto zauważyć, że jest to prosta potrawa jednogarnkowa, która niemal sama się robi. W trakcie gotowania kilkakrotnie zamieszaj, a najlepiej użyj garnka z grubym dnem, aby zmniejszyć ryzyko przypalenia. W bardziej urozmaiconej i unowocześnionej wersji możesz dodać do potrawy majeranek i tymianek, a także 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego na początku duszenia.