9 pomysłów na tatar - nie tylko dla mięsożerców
Tatar to klasyczna przekąska imprezowa. Ma kilka wersji mięsnych, ale i miłośnicy ryb mogą się cieszyć smakiem tatara z łososia lub śledzi. Tatar ma też wersję dla wegetarian. Kto nie jadł tatara z pomidorów, ten nie wie ile stracił! Polecamy kilka przepisów na tatar.
Spis treści
- Tatar wołowy - tradycja w najlepszym wydaniu
- Tatary z ryb - dla tych, którzy wolą je od mięsa
- Tatar bez mięsa - warto spróbować i się zakochać
Tatar wołowy - tradycja w najlepszym wydaniu
Tatar wołowy to danie o długiej kulinarnej historii, cieszące się zasłużonym szacunkiem i mające szerokie grono zaprzysięgłych zwolenników. Tatar ze skrobanego mięsa wołowego najwyższej jakości, doprawiony oliwą, z towarzyszeniem dodatków podkreślających smak mięsa to danie wykwintne, choć proste do przygotowania. Jego sednem jest właśnie wysoka jakość i niepokalana świeżość składników. Przepisy na tatar wołowy nie są skomplikowane, różnią się tylko dodatkami, polecanymi do tego dania.
Przepis na tatar. Jak zrobić tatara w domu?
Czy można jeść tatara w ciąży?
Magda Gessler przywróciła tatara do łask konsumentów, bo chwilowym regresie mody na to danie, spowodowanym lękiem przed spożywaniem surowej wołowiny, związanym z paniką wywołaną przez chorobę wściekłych krów.
Tatar "Oko pirata" według Magdy Gessler - najlepsze przepisy z Kuchennych Rewolucji
Tatary z ryb - dla tych, którzy wolą je od mięsa
Tatary ze szlachetnych gatunków ryb to wbrew pozorom nie jest wynalazek najnowszych czasów - przepisy na tatar ze śledzia lub łososia znajdziemy w starych książkach kucharskich. Kiedyś, z powodu tego, że ryby do przygotowania tej przekąski były trudniejsze do przygotowania lub do zdobycia (zwłaszcza w okresie PRL) popularność tatara z ryb zmniejszyła się prawie do zera, teraz tryumfalnie powraca do łask konsumentów. Tatara można przygotować nie tylko ze śledzi lub łososia, ale także z tuńczyka lub pstrąga.
Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler
Śledziowy tatar - stary i prosty przepis
Tatar z wędzonego łososia z kaparami: przepis na najlepszą przystawkę
Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą: przepis
Tatar z pstrąga tęczowego z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
Tatar bez mięsa - warto spróbować i się zakochać
Dla tych, którym nie po drodze z mięsem pojawiły się wersje tatara z grzybów lub warzyw. Warto wypróbować przepisy na nie, bo smak mają niebywale ciekawy, są niedrogie w przygotowaniu, a składniki na te dania znajdziemy w każdym supermarkecie.
TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]
Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska