Tamarillo: jak jeść ten owoc egzotyczny? Co zrobić z pomidora drzewiastego?
Tamarillo, często nazywany pomidorem drzewiastym, w smaku przypomina zarówno owoc, jak i warzywo. To zaś daje duże możliwości kulinarne. Sprawdź, jak jeść tamarillo i co zrobić z tego owocu egzotycznego.
Spis treści
Jak smakuje owoc egzotyczny tamarillo?
Tamarillo wyróżnia się podłużnym, owalnym kształtem i gładką skórką. Z wyglądu najbliżej mu do pomidora – dlatego nazywany jest owocowym pomidorem albo pomidorem drzewiastym. Tamarillo pochodzi zresztą z tej samej rodziny co pomidory, czyli psiankowatych.
Owoc tamarillo jest słodki i zarazem lekko kwaśny. Nie dość, że wygląda jak pomidor, to również w smaku czuć wiele podobieństw. Owocowa nuta tamarillo to natomiast aromaty zbliżone do mango czy passion fruit.
Tamarillo: jak jeść ten owoc?
Najsłodsza część miąższu kryje się w środku. Im bliżej skórki, tym większa cierpkość, a także goryczka. Skórka tamarillo – najczęściej czerwona (choć może być też żółta i pomarańczowa) – nie jest najsmaczniejsza. Najlepiej więc, jedząc owoc na surowo, przeciąć go na pół i wydobywać łyżką miąższ ze środka. Owoce można też pociąć na ćwiartki i wyjeść miąższ, zostawiając skórkę.
Co można zrobić z tamarillo?
Tamarillo świetnie smakuje na surowo i jest to najprostszy sposób na spożytkowanie go w kuchni. Pomidor drzewiasty może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców i warzyw.
Ponieważ tamarillo ma dość zwartą strukturę, świetnie nadaje się do przetwarzania. Można go smażyć, dusić i gotować. To także ciekawy dodatek do sałatek, wprowadzający egzotyczną nutkę. Warto też zauważyć, że tamarillo, jako jedna z tych roślin, może być traktowany zarówno jak owoc, jak i warzywo. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by dodawać go i do deserów, i do dań wytrawnych.
Tamarillo to również pomysłowy dodatek do sosów – np. tych serwowanych z mięsami. Miłośnicy przetworów na zimę również mogą pomyśleć o wykorzystaniu tamarillo. Jedyną przeszkodę stanowi... cena. Zwykle owoc tamarillo kosztuje ok. 6-8 zł za sztukę.
Polecamy przepisy na wykwintne dżemy z tamarillo: