Tamarillo: przepis na dżem z tamarillo i pomarańczy

2021-03-29
Tamarillo: przepis na dżem z tamarillo i pomarańczy
Autor: thinkstockphotos.com Dżem z tamarillo i pomarańczy jest niczym słońce, które opromienia nasze życie. 
łatwy
90 min
4

Dżem z tamarillo i pomarańczy to wykwintna konfitura, która uświetni wasze niedzielne śniadanie. Przygotowanie dżemu z tamarillo i pomarańczy należy zaplanować na dwa dni. Wieczorem w dzień poprzedzający właściwe gotowanie, należy wstępnie przygotować owoce. Dopiero na drugi dzień gotujemy i zamykamy w słoikach nasz dżem. Dżem z tamarillo i pomarańczy smakuje słońcem i radością, dlatego warto mieć go w swojej zimowej spiżarni. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg tamarillo
  • 2 słodkie pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 4 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tamarillo pozbawić szypułek, sparzyć i obrać ze skórki.
  • Tamarillo pociać na kawałki i wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać 1 szklanką cukru, przykryć garnek ściereczką i pozostawić na noc.
  • Pomarańcze wyszorować, pociąć na bardzo cienkie plasterki, przełożyć do garnka razem z sokiem, jaki z nich wypłynie, wlać szklankę wody, przykryć pokrywką i pozostawić na noc.
  • Na drugi dzień do pomarańczy wlać sok z cytryny, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i powoli gotować przez 25-30 minut, aż skórka pomarańczy będzie miękka.
  • Do miękkich pomarańczy dodać tamarillo razem z syropem jaki wytworzyły przez noc, dosypać pozostały cukier i zagotować. Od chwili zagotowania, gotować dżem z tamarillo i pomarańczy jeszcze 10-15 minut.
  • Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Słoiki opisać, pamiętając o dacie zamknięcia.