Dżem z tamarillo: przepis na egzotykę w twojej spiżarni

2021-03-29
Dżem z tamarillo: przepis na egzotykę w twojej spiżarni
Autor: thinkstockphotos.com Dżem z tamarillo wnosi do naszego życia odrobinę egzotyki. 
łatwy
90 min
4

Dżem z tamarillo nie ma sobie równych. Jego niezrównany słodko-kwaśny smak zabiera nas w podróż do krainy słońca i wiecznej zabawy. Tamarillo jada się na słodko i na ostro, bo łączy w sobie właściwości owocu i warzywa. Dżem z tamarillo to wykwintny dodatek do ciast i tostów, można go też wykorzystać przygotowując sosy do pieczonego mięsa. 

SKŁADNIKI

  • 2 kg dojrzałych tamarillos
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tamarillo umyć, usunąć ogonki, przeciąć na pół, posiekać.
  • Do dużego garnka z grubym dnem wrzucić tamarillo razem z sokiem, który z nich wypłynął. Dodać cukier oraz pozostałe dodatki. Dżem doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
  • W tym czasie wyparzyć słoiki i pokrywki, zanurzając je we wrzątku i studząc.
  • Usunąć z dżemu pianę, zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 45-55 minut, aż zgęstnieje.
  • Gorący dżem z tamarillo przełożyć do słoików, zakręcić.
  • Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturą na 150°C i ogrzewać do momentu, aż pokrywki lekko się wybrzuszą. Wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki do wystygnięcia.
  • Gotowy słoiki z dżemem z tamarillo opisać, naklejając nalepki lub obwiązując pokrywki sznurkiem z bilecikiem.