Puto – filipińskie ciastka ryżowe gotowane na parze. Zrobisz je szybko, a efekt zachwyci
Ciasteczka ryżowe puto, które pochodzą z Filipin, są lekkie i delikatnie słodkie. Ciastka z mąki ryżowej to klasyk kuchni filipińskiej. Można zakochać się w nich od pierwszego kęsa. Konsystencję i smak zawdzięczają nie tylko składnikom, ale i sposobowi przygotowania. Oto łatwy i szybki przepis na ciasteczka ryżowe.
Spis treści
- Puto – co to jest?
- Przepis na ciasteczka ryżowe puto
- Jak długo gotować puto na parze?
- Z czym podawać ciasteczka ryżowe puto?
- Jak przechowywać ciasteczka puto?
- Ciasteczka ryżowe puto – przepis krok po kroku
Puto – co to jest?
Jest to rodzaj ciastek z mąki ryżowej, które gotuje się na parze w bambusowym parowniku. Tradycyjnie robi się je na Filipinach, gdzie mieszkańcy przepadają za różnymi słodkościami. Wśród najpopularniejszych filipińskich deserów obok puto znajdują się takie przysmaki jak halo halo, leche flan, biko, bibingka czy ciasto z manioku. Ciasteczka puto są jednak mniej słodkie, a dzięki temu mogą być podawane z rożnymi dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Serwuje się je z polewami, serami, jajkiem czy filipińskim korzeniem pochrzynu w obłędnym fioletowym kolorze zwanym ube. Ryżowe puto podaje się również jako dodatek do potraw ostrych. Filipińczycy chętnie jedzą je z wieprzowym gulaszem.
Skąd pochodzi słowo „puto”? Nazwa ciasteczek pochodzi z języka malajskiego od słowa „puttu”, które oznacza „porcjowany”. Ciastka ryżowe robi się w foremkach do muffinek lub babeczek, które mają około 2,5 cm do 3 cm. Jest to idealna porcja.
Ryżowe ciasteczka puto są lekkie, niskokaloryczne i nie zawierają glutenu. Mogą zjadać się nimi osoby zmagające się z celiakią, przebywające na diecie i zdrowo się odżywające.
Przepis na ciasteczka ryżowe puto
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny tradycyjny wypiek pochodzący z Filipin.
- Ciasteczka ryżowe robi się szybko. Przygotowanie zajmuje 5 minut, a gotowanie na parze 30 minut.
- Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Mąka ryżowa jest dostępna w prawie każdym większym sklepie spożywczym.
- Ciasto ryżowe trzeba mieszać łyżką tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. Nie powinno być w nim grudek. Dzięki temu po ugotowaniu ciasteczka staną się lekkie i puszyste.
- Ciasteczka najlepiej upiec w silikonowych foremkach do muffinek.
- Gotowanie na parze powinno odbywać się na średnim ogniu, aby zapobiec przegotowaniu lub wysuszeniu puto.
- W połowie gotowania na wierzchu ciasteczek można położyć kawałki sera.
- Do surowego ciasta ryżowego można dodać barwnik spożywczy w ulubionym kolorze. W ten sposób powstaną pyszne ciasteczka w pięknej barwie.
Jak długo gotować puto na parze?
Porcje ciasta ryżowego nałożone do foremek do muffinek o średnicy około 2,5 cm i ustawione w bambusowym parowniku gotuje się na średnim ogniu około pół godziny. W połowie gotowania na wierzchu ciasteczek można położyć kawałki sera.
Z czym podawać ciasteczka ryżowe puto?
Lekko słodkie ciasteczka ryżowe dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Pysznie smakują ze słodkimi polewami czy kremami. Pasują do wytrawnych przekąsek i potraw. Podaje się je z serem oraz z jajkiem. To doskonały i oryginalny dodatek do ostrych dań mięsnych.
Jak przechowywać ciasteczka puto?
Ciasteczka ryżowe najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu na parze, kiedy są lekkie i puszyste. Można przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce. Nie powinno trzymać się ich w temperaturze pokojowej, ponieważ są bardzo wilgotne i mogą szybko spleśnieć.
Ciasteczka ryżowe puto – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia i sól przesypać do miski. Wymieszać.
2. Wlać mleczko kokosowe i mieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto bez grudek.
3. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek do muffinek do 2/3 ich wysokości. Wstawić do parowaru i gotować około 30 minut.
4. Delikatnie wyjąć z parowaru i odstawić na kilka minut.
5. Podawać jako deser lub dodatek do ostrych potraw.